Otkrivena skulptura „Čovek jelen“ u Limanskom parku

20:04:00 27.04.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Skulptura vajara Nikole Zarića „Čovek jelen“ svečano je otkrivena u Limanskom parku, a samu skulpturu otkrio je otac preminulog umetnika. Skulpturu je Gradu Novom Sadu donirala fondacija „Mali princ“.

Otkrivena skulptura „Čovek jelen“ u Limanskom parku

foto: Grad Novi Sad

Otkrivanju spomenika prisustvovali su ambasador Švajcarske Urs Šmid, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, osnivači Fondacije „Mali princ“ Aleksandra Vegezzi Boškov i njen suprug Antonio Vegezzi, akademik Matija Bećković i brojni drugi Novosađani.

Skulptura je postavljena u centralnom delu Limanskog parka, na zelenoj površini kod ukrštanja dve glavne pešačke staze. Osim Fondacije „Mali princ“, iza inicijative o postavljanju skulpture stoje i direktorka Galerije „Bel Art“ Vesna Latinović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnosti „Terra“ Slobodan Kojić i likovni kritičar Sava Stepanov.

Dalibor Rožić istakao je da skulptura „Čovek jelen“ na simboličan način predstavlja mesto susreta čoveka i prirode, povezujući urbani deo grada sa prirodom.

Nikola Zarić (1961 - 2017) rano detinjstvo je proveo na Limanu. Školovao se, živeo i radio u Švajcarskoj, izlagao je širom Evrope, a razvio je specifičan stil po kojem je poznat.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
15°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?