Otkrivena spomen - bista Momčila Tapavice

13:02:00 28.02.2020, Komentara: 1

Novi Sad – Spomen - bista Momčila Tapavice arhitekte, sportiste i osvajača bronzane medalje u tenisu na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine, otkrivena je juče kod Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Otkrivena spomen - bista Momčila Tapavice

Foto: Grad Novi Sad

Matica srpska je raspisala javni konkurs za izradu idejnog rešenja spomen biste Momčila Tapavice na kojem je prva nagrada dodeljena Luki Kuliću, a kako je rečeno, njegovo delo karakterišu prefinjeno kubističko razlamanje površine izvajanog lika i specifični efekti prelamanja svetlosti, te predstavlja kreativni doprinos srpskoj spomeničkoj kulturi, ne samo u Novom Sadu nego i znatno šire.

Momčilo Tapavica je u mladosti je pokazao izrazite sportske talente, dok je u Novom Sadu značajno njegovo učešće u obnovi Sabornog hrama, izgradnji Lovačkog doma, dvospratnica na Trgu mladenaca i drugih stambenih zgrada. Kao njegovo najznačajnije delo u Novom Sadu ističe se zgrada Matice srpske.

Prema rečima predsednika Matice srpske prof. dr Dragana Stanića, Momčilo Tapavica je bio čovek sa jakim životnim vokacijama, u mladosti je pokazao sportske talente pa se u više disciplina okušao na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. i osvojio bronzanu medalju u tenisu.

- To što je tada nastupao za Ugarsku u kojoj je živeo i školovao se, treba da nas opomene koliko je danas važno da u svojoj domovini svakome pružimo uslove da razvija svoje od Boga date darove. Tapavica je bio nosilac stipendije Matice srpske, a on je uzvratio na način da je arhitektonski projekat zgrade tog zdanja ustupio Matici besplatno – rekao je Stanić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Mali Mirko

, *.dynamic.sbb.rs

Dakle ovim tempom karikiranja spomenika (seti se njegove svetosti p.Pavla) spomenik nekom novom će biti sfera sa rupama za nos, usta i oči. Mada kao apstrakna skulptura ovaj je sasvim OK mada kaska za erom kubizma


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1001.8 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?