Otkrivena spomen-ploča Ignjatu Pavlasu

17:01:00 31.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Spomen-ploča Ignjatu Pavlasu, advokatu, kulturnom i nacionalnom posleniku, starešini Sokola, znamenitom Novosađaninu koji je dao veliki doprinos prilikom oslobođenja grada i organizovanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, otkrivena je danas.

Otkrivena spomen-ploča Ignjatu Pavlasu

foto: Grad Novi Sad

Spomen-ploča je rad akademskog vajara Luke Kulića i postavljena je na kući u kojoj je Ignjat Pavlas živeo, u Železničkoj ulici br. 10 u Novom Sadu. Kuća je nedavno adaptirana u ugostiteljski objekat „Macchiato House“, a na inicijativu vlasnika Željka Krkljuša izradu ploče su finansirali „Macchiato House“ i Advokatska komora Vojvodine.

Otkrivena spomen-ploča Ignjatu Pavlasu

foto: Grad Novi Sad

- Za vreme manadata Ignjata Pavlasa sagrađen je i Sokolski dom u kom se danas nalazi Pozorište mladih. Takođe je bio i osnivač prvog Planinarskog društva Vojvodine, advokat, jedan od osnivača Advokatske komore Vojdvodine i učesnik Velike narodne skupštine kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Nažalost, Ignjat Pavlas bio je jedan od mnogih Novosađana koji su na surov način izgubili život u Novosadskoj raciji. Postavljanjem ove spomen-ploče odajemo počast velikom rodoljubu, čoveku koji je to zaslužio velikim delima, a na nama je da cenimo tekovine koje nam je postavio i da zajednički radimo na promociji najviših ljudskih vrednosti - rekao je član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1002.6 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pon 14° - 27° Pretežno sunčano
Uto 14° - 26° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?