Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić

19:11:00 22.11.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Spomen-ploča Milici Tomić, novinarki, književnici, političarki i pobornici ženskih političkih prava, otkrivena je danas na kući u Dunavskoj ulici 14, gde je živela. Spomen-ploču otkrile su članice Odborničke mreže žena Skupštine Grada Novog Sada.

Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić

foto: Skupština grada Novog Sada

- Novi Sad je grad u kojem od osnivanja složno žive mnoge nacije, mnoge vere. Novi Sad je grad koji od svih gradova najbolje u sebi objedinjuje duh zajedništva, a Milica Tomić u sebi je objedinila ideju slobode i kosmopolitizma. Evropa je u vreme Milice Tomić bila svojevrsna ženska tamnica. U većini država žene nisu smele da se bave politikom, niti javnim poslom. I što je još poraznije, nisu imale pravo glasa. Milica Tomić se, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i porodičnom okruženju, izborila za sva prava, koja Evropljanke nisu imale - poručila je koordinatorka Odborničke mreže žene Skupštine grada Mirjana Vasilić.

Ona je dodala da je Milica Tomić imala vrlo važnu ulogu u Velikoj narodnoj skupštini u najvažnijem događaju u modernoj istoriji Srbije - oslobođenju i prisajedinjenju Vojvodine kraljevini Srbiji, istakavši da spomen-ploča šalje snažnu poruku i imperativ da ostanemo posvećeni da naš grad i našu državu zaštitimo od isključivosti bilo koje vrste.

Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić

foto: Milica i Jaša Tomić, knjizenstvo.etf.bg.ac.rs

Milica Tomića bila je osnivačica i vlasnica časopisa "Žena", osnivačica Ženske čitaonice „Posestrima“ i jedina Novosađanka izabrana za poslanicu Velike narodne skupštine 1918. godine. Milica je bila ćerka Svetozara Miletića i žena Jaše Tomića.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.5 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 13° - 28° Pretežno sunčano
Ned 15° - 27° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?