Otkriveno spomen-obeležje stradalima u "Kontrastu"

17:04:00 01.04.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Spomen-obeležja žrtvama tragičnog požara u nekadašnjoj diskoteci ''Kontrast'' postavljeno je danas u Kisačkoj ulici, na dan obeležavanja godišnjice ove tragedije.

Otkriveno spomen-obeležje stradalima u "Kontrastu"

Pre četiri godine, 1. aprila živote u požaru izgubili su Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Tamara Miladinović i Milena Dalmacija. Na spomeniku nema Mileninog imena, jer to nisu dozvolili njeni roditelji, rekavši da im je dovoljno što svakog dana odlazeći na groblje vide kostur diskoteke "Kontrast", i da im ne treba još i spomenik da ih podseća na tragediju.

Otkriveno spomen-obeležje stradalima u "Kontrastu"

Otac nastradale Tamare Miladinović, Branko, rekao je da je to spomen-obeležje jedinstveno u Srbiji i da je rad mlade arhitekte koja je kroz ovaj izraz stepenica do kojih se ne može doći, poslala poruku da ko god pogleda u ove stepenice veruje samo sebi i svojim očima.

- Ovo je večita opomena da se slična nesreća nikada nikome ne desi i da se ni jedna porodica više ne zavije u crno. Četiri godine su prošle, a nama roditeljima je najteže, kao da je sve juče bilo – rekao je Branko Miladinović.

Otkriveno spomen-obeležje stradalima u "Kontrastu"

Spomen-obeležje je predstavljeno kroz model protivpožarnog stepeništa, koje je sagledivo u prostoru, bez mogućnosti da mu se pristupi za korišćenje. Postavljena je i spomen-ploča kvadratnog oblika na kojoj je ispisan tekst po zadatku konkursa. Samo stepenište je standardnih dimenzija, nosi ga konstrukcija od čeličnih profila, visine sedam metara, a u osnovi zauzima površinu 2,5 x 4,1 metra. Veze između elemenata ostvarene su varenjem, kako bi se naglasio skulptorski karakter konstrukcije. Čelična konstrukcija je ofarbana u crveno zbog stava koji rad objašnjava, kao i zbog ideje da se istakne. Spomen-obeležje je rad arhitekte Ivane Sovilj.

Inače, zbog ove tragedije vlasnik objekta Alojz Ganić prvobitno je osuđen na pet godina, a nakon odluke Apelacionog suda kazna mu je smanjena na četiri godine zatvora. Jedan od zakupaca "Kontrasta" Slaviša Stanišić, osuđen je na devet godina zatvora, a drugi, Dejan Raković na sedam godina. Najveću kaznu, devet godina zatvora, dobio je električar Miroslav Papuga.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?