Otvara se Svratište za seksualne radnice

10:05:00 04.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Svratište za seksualne radnice, koje će voditi Udruženje "Prevent", počeće da radi za desetak dana, na mestu koje je u blizini okupljanja devojaka i žena koje se time bave u Novom Sadu.

Otvara se Svratište za seksualne radnice

U svratištu će seksualne radnice moći da dobiju savete psihologa, socijalnog radnika, pravnika, pomoć psihijatra, da se testiraju na HIV, obave ginekološke i druge preglede, održavaju higijenu - tuširaju se, operu veš.

Nebojša Đurasović, predsednik Udruženja "Prevent", kaže da je program usmeren je na populaciju koja se bavi uličnom prostitucijom, a koja se je pod najvećim rizikom.

- Ideja projekta nije legalizacija, već da te devojke održimo što duže zdravim. Do onog momenta kada one odluče da promene život, želimo da nemaju HIV, hepatitis C, želimo da im opšte zdravstveno stanje bude bolje, da ih edukujemo kako da se zaštite, kako da brinu o svojoj bezbednosti i o zdravlju. Brigom o tome, brinemo i o zdravlju i bezbednosti ljudi koji koriste njihove usluge, ali i njihovim porodicama i okruženju - kaže Đurasović.

On napominje da će se, kao i do sada, baviti i terenskim radom, što zahteva mobilnu medicinsku jedinicu, kao i savetovanje na terenu, deljenje kondoma, pomoć pri izradi ličnih dokumenata... Ističe da je napredak očigledan jer kada su tek počeli s radom tek oko 30 odsto seksualnih radnica redovno je koristilo kondome, a sada je taj procenat veći od 90 odsto.

Inače, prosečna seksualna radnica u Novom Sadu ima 27 godina i potiče iz neke od marginalizovanih društvenih grupa, a projekat "Svratišta za seksualne radnice" finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji sa 120.000 evra.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: David Sifry / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1000.3 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?