Otvoren deo Naučno – tehnološkog parka

20:01:00 29.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Prva faza izgradnje Naučno - tehnološkog parka je završena i deo tog objekta od 10.000 kvadrata danas je počeo da koristi Fakultet tehničkih nauka.

Otvoren deo Naučno – tehnološkog parka

Foto: Pokrajinska vlada



Naučno - tehnološki park je zajednička investicija Republike i Pokrajine, realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske investicione banke, dok je završne radova na uređenju okoline objekta platio Grad Novi Sad.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, sumirajući rezultate republičke Vlade koja završava mandat, je istakla da Srbija do 2014. godine nije imala ni jedan Naučno - tehnološki park, a da će ih uskoro imati četiri i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

- Tu je i čitava mreža start - ap centara širom naše zemlje. Zadatak nam je bio da počnemo transformaciju ekonomije i društva tako da budu zasnovani na znanju, inovacijama, preduzetništvu, istraživanju i razvoju. Gradimo jednu bolju budućnost za generacije koje dolaze. Danas su sve škole povezane na internet, sa programiranjem kao obaveznim predmetom od petog razreda osnovne škole, tako da imamo infrastrukturu za tu bolju budućnost – istakla je Brnabić.

Otvoren deo Naučno – tehnološkog parka

Foto: Pokrajinska vlada



Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je otvaranje Naučno - tehnološkog parka u Novom Sadu samo jedna u nizu lepih vesti za Vojvodinu i najavio da će druga faza biti započeta narednih dana.

- Izgradnjom Naučno - tehnološkog parka stvorena je nova inovaciona snaga Srbije. Narednih nedelja počinjemo izgradnju zgrade instituta Biosens, a u narednih šest do osam nedelja ulazimo u projekat nove zgrade Medicinskog fakulteta, zajedničkim sredstvima fakulteta i Pokrajinske vlade - rekao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da se nada da će, uz pomoć Vlade, i na SPENS-u uskoro biti Centar za istraživanje veštačke inteligencije.

- Tako ćemo oformiti savremeni klaster koji je neophodan ako želite da budete konkurentiji i uspešniji. Od kako smo položili kamen temeljac za izgradnju ove zgrade, nezaposlenost smo smanjili za 50 posto i smanjili smo izvoz mozgova, a povećali izvoz softvera. Došli su veliki, svetski brendovi u Srbiju i u Novi Sad. To je Srbija kakva želimo da bude, a budućnost su studenti, i oni koji će to tek biti, budućnost su naši građani – naglasio je gradonačelnik.

Otvoren deo Naučno – tehnološkog parka

Foto: Pokrajinska vlada



Projekat ''Istraživanje i razvoj'' koji sprovodi Vlada RS, Evropska investiciona banka finansira sa 200 miliona evra, i to je jedan od najvećih programa te vrste u javnom sektoru u regionu Zapadnog Balkana.

- Projekat je ambiciozan i sveobuhvatan i treba da stvori bolje uslove za rad istraživačima, studentima, profesorima i svima onima koji žele da razvijaju svoje ideje. Cilj je bio da zajednički doprinesemo smanjivanju pojave odliva mozgova – rekla je šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Dubravka Negre.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački zahvalio se Vladi Srbije, Pokrajinskoj Vladi, Gradu Novom Sadu, EIB i Jedinici za upravljanje projektima na zajedničkom angažmanu oko projekta koji će, kako je ocenio, biti okosnica razvoja IT struke u Srbiji.

Podsetimo, kamen temeljac je postavljen oktobra 2016. godine, a danas je tu novoizgrađeni objekat ukupne površine 30.000 kvadratnih metara, u kojem, na 10.000 kvadrata, 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka imaju najsavremenije uslove za rad.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1001.3 mb
Vetar: 1 m/s, SSW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?