Otvoren SOS telefon za prijavljivanje vršnjačkog nasilja

19:03:00 24.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - SOS telefon na koji roditelji i učenici mogu da prijave slučajeve vršnjačkog nasilja osnovan je na predlog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. Broj telefona na koji se nasilje može prijaviti je 065/505-2136.

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu održalo je danas vanrednu sednicu povodom slučaja vršnjačkog nasilja, koji je prethodnih dana otkriven u Osnovnoj školi "Branko Radičević".

Otvoren SOS telefon za prijavljivanje vršnjačkog nasilja

Vladimir Jelić, predsednik ovog tela, nada se da se počinjeno nasilje neže završiti ukorom i smanjenom ocenom iz vladanja za dečake koji su mesecima maltretirali dvojicu učenika 6. razreda u OŠ "Branko Radičević".

"To podrazumeva da sud ovog puta najozbiljnije pristupi rešavanju ovog problema i da strogo kazni počinioce, jer ako se vinovnici nasilja ne sankcionišu ovakvih slučajeva će, nažalost, biti još mnogo više. Osim toga važno je da se edukuju roditelji kako bi na vreme primetili ako dete trpi maltretiranje i ponižavanje u školi", kaže Jelić.

Koordinaciono telo je zadužilo Prosvetnu inspekciju, Centar za socijalni rad, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Školsku upravu Novi Sad da preduzmu sve mere i iz svoje nadležnosti, radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa zlostavljanjem učenika, kao i o odgovornosti lica koja su ugrozila bezbednost dece u ovoj školi, što je dovelo do ovako teškog slučaja vršnjačkog nasilja. Naloženo im je da nakon postupanja u okviru svoje nadležnosti, dostave Koordinacionom telu zapisnike, mišljenja i druge informacije.

Od škola se zahteva da u svojim prostorijama postave tzv. "kutije poverenja", u koje će učenici anonimno moći da ubace prijave vršnjačkog nasilja, kao i da postave na sajt škole onlajn formular putem kog ce takođe nasilje moći da se anonimno prijavi.

Od razrednih starešina se traži da najmanje jednom mesečno održavaju roditeljske sastanke, a od škola da jednom mesečno šalju izveštaje o stanju bezbednost, da povećaju broj dežurnih nastavnika, da se svi delovi škole uključujući i dvorišta pokriju kamerama i da se sprovodi pojačan preventivni rad sa učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

Ilustracija: Pete Prodoehl / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.4 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?