Otvoren spomenik mira na Tvrđavi, delo Joko Ono

17:06:00 29.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Trajna konceptualna instalacija pod nazivom spomenik mira „One Day...“ svečano je otvorena na Petrovaradinskoj tvrđavi, a instalacija je delo svetske umetnice i supruge čuvenog Džona Lenona, Joko Ono.

Otvoren spomenik mira na Tvrđavi, delo Joko Ono

foto: Exit fondacija

Skulptura je napravljena na osnovu izgleda tradicionalnog srpskog broda „šajka“, a otvorena je simbolično na dan potpisivanja Versajskog mira, sa porukom da je mir ono što svetu treba i da on treba da potraje. Umetnica Joko Ono se obratila putem video poruke i poručila da je ponosna što je spomenik sada „deo prelepe zemlje Srbije“, kao i da je to delo posvećeno „miru i opstanku“.

- Mir je naša moć. Mir na svetu i mir sa svetom. Volim vas - rekla je Joko Ono.

Svečanosti je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić koja se zahvalila organizatorima što, simbolično, na praznik Vidovdan, Srbija promoviše mir.

- Vidovdan je za nas veliki i emotivan praznik, sa puno pobeda i poraza, teških vremena i ono što nam je najpotrebnije je mir. Nama treba da gradimo jedan drugačiji Balkan i Novi Sad nam u tome pomaže - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, tim Egzit fondacije, Evropske prestonice kulture Novi Sad 2021 i Omladinske prestonice 2019 je upravo taj deo društva koji kreira drugačiji imidž Srbije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je suština ovog spomenika da „ne pobedi palanački duh u Novom Sadu i da on bude snažan polumilionski, srednjeveropski grad“. Osnivač i direktor Egzit festivala Dušan Kovačević, rekao je da je ovo veoma simboličan gest jer je „sa prostora sa kojih je pre sto godina krenuo rat, danas poslata poruka mira“.

- Egzit je uvek u svojim korenima imao mirovni aktivizam i tako je i nastao pre 19 godina u kampusu Novosadskog univerziteta - rekao je Kovačević i najavio „najjače izdanje festivala ove godine“.

Konceptualna instalacija „One day…“ legendarne Joko Ono realizovana je u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ iza kojeg stoji Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Inicijativa Exit fondacije „Prvi svetski mir“ se realizuje uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program „Zajednici zajedno“. Na spomeniku piše „Povodom sto godina od početka mira (28.06.1919. 28. 06. 2019.) i projekata Prvi svetski mir i Tvrđava mira“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?