Otvorena fabrika kompanije Kontinental Automotiv Srbija

16:03:00 07.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Fabrika kompanije Kontinental Automotiv Srbija otvorena je danas u industrijskoj zoni Sever IV na prostoru od 8.000 kvadratnih metara.

Otvorena fabrika kompanije Kontinental Automotiv Srbija

foto: Pokrajinska vlada

Nemačka kompanija jedan je od svetskih lidera u auto-industriji, a planira da investira u proizvodnju automobilske elektronike u Novom Sadu 140 miliona evra i da zaposli najmanje 500 radnika. Događaju su, između ostalih, prisustvovali ambasador Nemačke Tomas Šib, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Otvaranju ovog pogona prethodilo je osnivanje Naučno-istraživačkog centra te kompanije u Novom Sadu.

- Novi Sad je dobio moćnu „haj-tek“ fabriku koja će mlade stručnjake zadržati u našem gradu. Nakon što je 600 domaćih inženjera već počelo da ostvaruje svoju karijeru u prestižnom „Kontinentalu“, ponosan sam što sam danas imao čast da prisustvujem otvaranju pogona koji je prva faza celokupne investicije. „Kontinental“ u Novom Sadu važi za idealnog poslodavca koji daje visoku finansijsku kompenzaciju, uz odlične uslove rada i mogućnost kontinuiranog stručnog profilisanja – izjavio je Miloš Vučević.

Kako je rekao, instalaciju prve opreme i početak proizvodnje možemo očekivati u drugom kvartalu 2021. godine. U drugoj fazi, čija se realizacija očekuje do kraja 2022. „Kontinental“ započinje radove na izgradnji nove fabrike kod Kaća. Planirano je da nova zgrada pogona ima više od 30.000 m² proizvodnog i poslovnog prostora, a predviđeno je da posao nađe novih 500 radnika.

- Danas kada sam video šta će sve da se pravi u ovoj fabrici, beskrajno sam ponosan na zemlju u kojoj živimo i na ljude koji rade u „Kontinentalu“. Drago mi je što su doneli odluku da ulažu u Novi Sad i Srbiju i zahvalan sam našim mladim inženjerima koji su se pokazali u pravom svetlu. Razvojno–istraživački centar u Novom Sadu je visoko pozicioniran u njihovoj grupi, i sve to pokazuje koliko smo napredovali kao zemlja prethodnih godina. U Novom Sadu 35 godina nije bilo nijedne fabrike, a ovo je vrhunac našeg uspeha u gradu u kojem će biti otvoren i prvi Institut za veštačku inteligenciju u aprilu ove godine. Spremni smo za inovativne tehnologije, a Novi Sad se izborio da bude ispred svih drugih. Zahvaljujem se nemačkoj ambasadi na svoj podršci koju nam pruža. Samo na severu države smo zajedno otvorili mnogo fabrika, a nemačke fabrike donose veliki napredak za lokalne sredine i bez njihove pomoći ne bismo mogli da budemo ovako uspešni u ekonomiji. Zahvalan sam kancelarki Merkel koja nam je pomagala u najtežim trenucima i otvorila put za najbolju saradnju Nemačke i Srbije – istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema rečima direktora „Kontinentala“ za Srbiju Saše Ćoringe, u Razvojno-istraživačkom centru, koji je otvoren 7. marta 2018. godine, danas radi 600 visoko kvalifikovanih stručnjaka koji razvijaju najnaprednije sisteme.

- Čvrsto sam uveren da će i ova fabrika postaviti najviše standarde kada je reč o kvalitetu proizvoda i radnih uslova, a naši mladi, obrazovani ljudi imaće priliku da kreiraju trendove na svetskom tržištu – rekao je Ćoringa.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 995.0 mb
Vetar: 5 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?