Otvorena izložba dela Uroša Predića u Galeriji Matice srpske

19:10:00 08.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad – U mesecu obeležavanja značajnog jubileja, 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, sinoć je svečano otvorena velika monografska izložba posvećena stvaralaštvu jednog od najistaknutijih nacionalnih slikara Uroša Predića.

Otvorena izložba dela Uroša Predića u Galeriji Matice srpske


Među slikama su i one najpoznatije poput dela „Devojka na studencu“, „Nadurena devojčica“ koja se smatra Mona Lizom među dečjim portretima, potom najprepoznatljivija slika u srpskoj vizuelnoj kulturi „Kosovka devojka“, najdirljivije delo nacionalne istorije umetnosti „Siroče na majčinom grobu“, tu su i „Vesela braća“, „Hercegovački begunci“ i mnoge druge.

Izložbu „Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti“ zainteresovani mogu da vide do kraja januara, tokom radnog vremena Galerije Matice srpske.

Ova izložba je prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio opisima na izložbi, kataloga na Brajevom pismu i audio kataloga.

Tokom trajanja izložbe posetioce očekuje kvalitetan i sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja u 13 i 17 časova i predavanja stručnjaka petkom od 19 časova, od kojih će neka biti prevođena na znakovni jezik.

Najmlađima će se delo i lik Uroša Predića približiti kroz novi edukativni program „Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić“ i kreativne radionice subotom, dok će se za mlade organizovati radionice „Predić kao strip junak“, a za osobe trećeg doba program „Predić u koferu“.

Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme „prošeta” izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?