Otvorena kulturna stanica „Svilara“

19:10:00 23.10.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Kulturna stanica „Svilara“, koja se nalazi na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile, otvorena je danas u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i direktora Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ Nemanje Milenkovića. Oni su prisustvovali i predstavljanju budućeg izgleda kreativnog distrikta „Kineska“.

Otvorena kulturna stanica „Svilara“

foto: Pokrajinska vlada

Novootvorena kulturna stanica „Svilara“ predstavlja jedinstven, samoodrživ centar za društvene aktivnosti, kulturne sadržaje i kreativno izražavanje. Povodom otvaranja tog prostora upriličena je i izložba umetnice Gale Čaki, koja je okupila 14 slikara iz celog sveta, a pored izložbe publika će moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača koji na različite načine istražuje svilu.

- Pre 44 godine neko je zatvorio ovu fabriku, a mi je sada otvaramo sa novim sadržajem i vrednošću. Ovaj projekat je koštao 62 miliona dinara bez pdv-a, 65 posto novca obezbedila je Vlada Srbije, a preostalih 35 posto Grad Novi Sad – naglasio je Vučević.

- Ovaj koncept ima za cilj da prepozna i podrži umetničko i svako drugo stvaralaštvo, sa posebnim akcentom na promociji tog stvaralaštva u zemlji i svetu, sa ciljem promene imidža naše zemlje. Kreativci i inovatori su naš najveći izvozni potencijal i naša razvojna šansa za 21. vek – istakla je Ana Brnabić.

Otvorena kulturna stanica „Svilara“

foto: Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da su Pokrajinska vlada, Grad Novi Sad, Fondacija „Novi Sad 2021 - EPK" i RTV Vojvodina, postigli dogovor da se započne realizacija još jednog novog, važnog projekta. Reč je o adaptaciji objekta Radija Novi Sad i Studija M, u budući muzej 20. veka, kojim će upravljati Kulturni centar „Miloš Crnjanski“, a sadržaj će osmisliti Fondacija, te će, posebno Studio M, biti mnogo zastupljeniji u kulturnom životu.

Kako je rečeno prilikom prezentacije, budući kreativni distrikt „Kineska“ sastojaće se od više objekata u kojima će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa i slično. Prema rečima Nemanje Milenkovića Projekat „Novi Sad 2021 – EPK“ odlično je ocenjen od strane Evropskog komesara za kulturu, a do 2021. godine treba da bude otvoreno šest kulturnih stanica čime domaći umetnici i kreativni stvaraoci iz svih oblasti, ali i oni iz regiona i sveta, dobijaju novo mesto i prostor za svoje stvaralaštvo, njegovo predstavljanje u javnosti i razmenu ideja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1003.4 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?