Otvoreno pismo pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ ministru Trivanu

13:02:00 06.02.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ poslao je otvoreno pismo ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu u kom skreće pažnju na enormne planske seče šuma, loš model upravljanja i nesavestan rad upravljača. Ministru se obraćaju u nadi da će imati razumevanja za probleme u kojima je najstariji nacionalni park u državi, a zajedno sa njim i građani, kao i da će inicirati donošenje bitnih odluka od strane Vlade za konkretno njihovo rešavanje.

Otvoreno pismo pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ ministru Trivanu


U pismu, pre svega, skreću pažnju na, enormne planske seče šuma u zaštićenom području prirode koje su u poslednjih deset godina „poprimile eskalirajuće razmere“.

- Izvršavanjem takvih godišnjih planova seče Nacionalni park Fruška gora je doveden u situaciju da kontinuirano ostaje bez svojih šuma hrasta, bukve i lipe. Znate i sami da Vojvodina ima samo 6,5 odsto šuma i to zajedno sa Fruškom gorom, a da je zacrtana pokrajinska strategija o povećanju pošumljenosti na 14 odsto samo mrtvo slovo na papiru već godinama unazad, pa same planske seče čine situaciju još dramatičnijom - piše u pismu upućenom resornom ministru.

Za ovakvu situaciju krive dominantno šumarsko-komercijalni model upravljanja nacionalnim parkom.

- Prirodna dobra, a pre svega šume, posmatrane su kao resurs koji je isključivo u funkciji ostvarivanja prihoda i samofinansiranja javnog preduzeća sa svojih 135 zaposlenih. Duboko smo uvereni da kao resorni ministar znate dobro da ovaj model upravljanja nacionalnim parkom mora biti zamenjen zaštitarskim modelom, jer je to ključni uslov njegovog opstanka - ističe se u apelu.

- Da je nesavestan rad upravljača godinama unazad takođe rezultirao trajnim uništavanjem šuma Fruške gore, svedoče nebrojene ogoljenje i zaparložene padine Fruške gore, na kojima su rađene tzv. seče prirodne obnove, odnosno oplodne seče, da bi danas na njima imali isključivo šikare, a ne podmlađene šume - naglašavaju prestavnici pokreta.

Od ministra zahtevaju hitno donošenje odluke o zabrani seče šuma na Fruškoj gori na minimalni period od 20 godina, pokretanje procedure izmene Zakona o nacionalnim parkovima, povećanje površine zone zaštite prvog stepena sa sadašnjih tri na 20 odsto, ograničavanje seče šuma samo na seče održavanja, zabranu dalje izgradnje šumskih puteva, veće budžetsko finansiranje javnog preduzeća i postavljanje stručnog menadžmenta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?