Ove godine i Novosađani će dobiti subvencije za solarne panele

19:02:00 08.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine objavila je poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mere energetske sanacije porodičnih kuća. Sanacija kuća obuhvata ugradnju solarnih panela, sa učešćem Grada u iznosu od 50 odsto. Ostatak do konačnog zbira troškova snose građani zainteresovani za solarne panele.

Ove godine i Novosađani će dobiti subvencije za solarne panele


Nakon što budu odabrane firme koje će raditi ugradnju, Novosađani će imati priliku da konkurišu za subvencije za ugradnju solarnih panela.

Grad Novi Sad prethodno je na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike dobio maksimalnih pet miliona dinara za ovu meru energetske efikasnosti. Novi Sad je ispunio sve uslove, odnosno spreman je da izdvoji sopstvenih pet miliona iz budžeta za ovaj cilj - povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima u Novom Sadu.

Firme koje su zainteresovane da od Grada dobiju ovaj posao moraju da se bave ugradnjom solarnih panela i drugih neophodnih instalacija, a svi uslovi dostupni su na sajtu Gradske uprave. Prijave za firme otvorene su do 20. februara. Potom sledi odabir odgovarajućih ponuda, a potom i konkurs namenjen građanima.

Inače, Novosađani koji budu ugrađivali solarne panele imaće garanciju od najmanje pet godina na inverter i najmanje 10 godina na solarni panel.

- Građani su u obavezi da prilikom podnošenja prijave dostave predmer i predračun/profakturu za opremu sa ugradnjom izdate od privrednog subjekta sa liste direktnih korisnika koju je objavila Gradska uprava. Bespovratna sredstva se dodeljuju građanima za ugradnju solarnih panela kapaciteta do i jednako 6 kW, pratećih nosača panela, invertera i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije, ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije, izradu izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, kao i izveštaja o ugradnji mernog mesta koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem, u najvišem iznosu do 50% od vrednosti investicije sa PDV-om, po pojedinačnoj prijavi za ugradnju solarnih panela kapaciteta do i jednako 6 kW sa pratećom opremom - navodi se u tekstu javnog poziva.

Za solarne panele kapaciteta većeg od šest kW, maksimalni iznos subvencije biće isti kao i za solarne panele kapaciteta do šest kW, ali će razliku doplaćivati građani.

Grad će novac uplaćivati isključivo firmama, a ne građanima kao krajnjim korisnicima, nakon što svaki građanin uplati firmi svoj deo učešća i nakon što ceo posao bude završen. Uslov da se prenesu sredstva privrednom subjektu je potvrda Komisije da su radovi izvedeni kako je predviđeno predmerom i predračunom koji je građanin predao kada je podneo prijavu za sufinansiranje ugradnje solarnih panela, koja je u skladu sa zapisnikom Komisije o obavljenom izlasku na teren, a nakon izvršenih radova.

Sve bi trebalo da bude završeno do 15. juna ove godine.

Inače, u toku je novi javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike, na kojem Novi Sad, takođe, ima priliku da učestvuje, a što bi Novosađanima omogućilo da dobiju subvencije i za zamenu stolarije, postavljanje izolacije i druge mere energetske efikasnosti. Ministarstvo je izdvojilo milijardu dinara, jedinice lokalne samouprave učestvuju sa istim iznosom koji traže od ministarstva, a detalji će biti poznati nakon 17. februara i objave konačnih rezultata.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?