Ove godine u KCV-u urađeno 19 transplantacija bubrega

19:12:00 28.12.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Ukupno 19 transplantacija kadaveričnih bubrega, odnosno sa preminule na živu osobu, izvedene su tokom ove godine u Kliničkom centru Vojvodine.

Ove godine u KCV-u urađeno 19 transplantacija bubrega


Samo tokom prethodne nedelje obavljene su tri transplantacije - dve od kadaveričnog (preminulog) donora i jedna transplantacija bubrega načinjena od živog srodnika, gde je majka donirala sinu bubreg.

- Sva tri bolesnika su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje – saopšteno je iz KCV.

Kako dodaju, sve ove operacije obavlja multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od više lekara (vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa i transfuziologa), medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

Inače, zahvaljujući pre svega organizaciji transplantacije zasnovanoj na kadaveričnim – preminulim osobama, omogućeno je da se pojedini organi transplantiraju i u drugim ustanovama, čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 46%
Pritisak: 1007.4 mb
Vetar: 3 m/s, S
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?