Ovo su razlike između važećeg i nevažećeg glasačkog listića

17:04:00 19.04.2016, Komentara: 0

Republička izborna komisija donela je pravila o radu biračkih obora na predstojećim izborima, a u članu 37 objašnjenja je razlika između važećeg i nevažećeg glasačkog listića.

Ovo su razlike između važećeg i nevažećeg glasačkog listića

Tako je važeći glasački listić onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred naziva izborne liste, kao i glasački listić koji je popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao.

Važiće se i listić ako zaokružite ili podvučete naziv ili deo naziva jedne izborne liste, ako zaokružite ili podvučete ime jednog nosioca izborne liste ili ako istovremeno zaokružite ili podvučete naziv izborne liste i ime prvog kandidata na toj izbornoj listi.

Takođe, listić će biti važeći i ako je listić popunjen na način iz koga se može pozdano utvrditi za koju izbornu listu je birač glasao, bez obzira na to da li su na listiću ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke ili što su druge izborne liste precrtane.

S druge strane, RIK navodi da je nevažeći glasački listić zapravo nepopunjeni glasački listić, ili onaj koji je popunjen tako da se ne može utvrditi za koju je izbornu listu birač glasao. Dakle, nevažeći listić će biti onaj ako je birač zaokružio ili podvukao više od jednog rednog broja ispred naziva izbornih lista, ako je birač zaokružio ili podvukao više od jedne izborne liste ili listić na kome je birač zaokružio ili podvukao više od jednog nosioca izborne liste.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?