Pao ukras sa Katedrale

15:09:00 11.09.2015, Komentara: 4

Novi Sad - Deo kamenog ukrasa sa manjeg levog tornja Kataderale, odnosno Župne crkve "Imena Marijinog" u centru grada otpao je jutros i sručio se na beton. Sagovornici Blica, koji su se zatekli tada u blizini, kažu da je kamenje palo na svega pet metara od troje đaka koji su tuda išli u školu i samo je pukom srećom izbegnuta velika tragedija. Iz Župnog ureda kažu da su krivci za lomljenje ukrasa verovatno kiša i vetar.

Pao ukras sa Katedrale

foto: Blic, Robert Getel

- To je stari krečnjak u pitanju. Ukras je pao sa visine od pedeset metara, sa sporednog tornja koji gleda na ulicu Modene. Verovatno se natopio kišom. Taj kamen se sve više odvaljuje, u poslednje vreme smo primetili da otpadaju sitni delovi i sa druge strane – kaže prečasni Robert Erhard, dekan katedralni. On apeluje na Grad da se saniraju tornjevi na crkvi i zaustavi urušavanje, jer na stranu što je ona simbol Novog Sada, neko od mnogobrojnih prolaznika mogao bi da strada, navodi Blic. Oni svojim sredstvima polako obnavljaju unutrašnjost crkve, ali saniranje ukrasa na tornjevima ne mogu sami da finansiraju. Na teren su izašli stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Inače, ovo nije jedina zgrada sa koje preti opasnost. Pre nekoliko nedelja, u prolazu iza Glavne pošte, osvanuo je natpis koji upozorava pešake da se fasada kruni i postoji mogućnost da se njeni delovi obruše.

Izvor: Blic

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

4 komentar(a)

Ксенија

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Опростите али, ни уз највећи труд не могу да разумем зашто је ова грађевина "симбол Новог Сада". Могуће да је мој фелер то што сам православна. Има много других зграда у Новом Саду које би могле да се назову симболом, покушајте само да се присетите. Ово је само веома висока зграда која се налази у самом центру, то је то, по мом мишљењу, али симбол Новог Сада сигурно није. Надам се да нисам "црна овца" кад је овакво размишљање у питању, јер, ако јесам: надрљасмо :(


Ivan

, *.home.otenet.gr

Tako je, Ksenija, tvoj feler je sto si pravoslavna, pa ti smeta sve sto nije u skladu sa verom. Stidi se.


Sanja

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Dopadao mi se vaš sajt sve do trenutka kada ste Crkvu imena Marijinog nazvali katedralom? OVA ZGRADA NIJE KATEDRALA, aman ljudi, dokle toliko neznanje među medijima?


Za Sanju

, *.home.otenet.gr

Katedrala je lokalno prihvaćen naziv, iako mnogi znaju da je pogrešan :)


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: 3 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?