Parking mesta velika boljka Novosađana

13:06:00 30.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Oko 8.500 Novosađana, koji poseduju mesečne, godišnje ili “zlatne” parking karte uzalud traže slobodno parking mesto, jer njihova kupovina, zbog nedostatka parking prostora, ne garantuje sigurno parkiranje.

Parking mesta velika boljka NovosađanaFoto: bahatoparkiranje.com

Kako u gradu ima oko 150.000 vozila, u "Parking servisu" kažu da im zbog ovoga svakodnevno stižu pritužbe, ali i da je neizvodljivo obezbediti sigurno parking mesto.


- Mesečne i godišnje stanarske kartice važe u krugu stanovanja. Njih ima oko 6.500 ljudi. U zavisnosti od broja parking mesta, određujemo da li će ove kartice važiti u tri, četiri ili više ulica od doma korisnika – kažu u "Parking servisu". U ovom preduzeću dodaju da su „zlatne kartice skuplje“, da ih ima oko 2.000 ljudi i one važe na svim parkiralištima bez vremenskog ograničenja.

Stanarska parking karta košta 130 dinara mesečno, odnosno 1.560 dinara na godišnjem nivou. Pravna lica i preduzetnici ove kartice plaćaju 2.516 dinara mesečno i 30.192 godišnje. Zlatne kartice i za fizička i za pravna lica mesečno koštaju 5.990 dinara.

Parking mesta velika boljka Novosađana

Lidija Turkić živi na Limanu II. Godišnju parking kartu je prestala da kupuje, već se sada vozi autobusom. Tvrdi da joj se dešavalo da joj autobusko stajalište bude bliže stanu od mesta gde je pronašla slobodno parking mesto.

- Godišnja parking karta zaista nije skupa, ali nije u redu da građani plaćaju, a da nemaju gde da se parkiraju – kaže Lidija.

Ipak, što zbog nedostatka prostora, što zbog bahatosti, parkirani automobili se mogu videti bukvalno svuda. Vozači svojim četvorotočkašima blokiraju biciklističke staze, uništavaju zelene površine, zauzimaju pešačke zone, a divlji parkinzi nikli su svuda.

Najčešće lokacije za bahato parkiranje su Futoška ulica, Miše Dimitrijevića, Bulevar oslobođenja, Bulevar cara Lazara, Maksima Gorkog, Braće Ribnikar, Doža Đerđa, Puškinova, Bulevar Evrope... Površina oko Srpskog narodnog pozorišta služi kao divlji parking u centru grada. Tu se parkira gde ko stigne.

Parking mesta velika boljka NovosađanaFoto: bahatoparkiranje.com

Peticija protiv javne garaže iza Muzeja Vojvodine

Gradnja javne garaže iza Muzeja Vojvodina izazvala je veliki otpor brojnih građana. Upravo danas počinje prikupljanje potpisa protiv izgradnje ove javne garaže, jer bi se njome, kako navode pokretači ove peticije, u potpunosti uništio park u centru grada.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?