Patološki kockar već sa 12 godina

10:03:00 06.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Najmlađi kockar u Novom Sadu ima samo 12 godina, dok je prosek godina mladih koji se patološki kockaju 17 godina.

Patološki kockar već sa 12 godina

Istraživanje, koje je sproveo Centar za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja "Život nije igra" među 790 učenika iz tri osnovne i tri srednje školе iz Novog Sada, pokazalo je da više od polovina dece igra neku od igara na sreću, a više od četvrtine igra patološki ili problematično.

Najviše mladih počinje da se kocka između 10. i 14. godine i to je najčešće kladionica, a kad dođu na odvikavanje zavisni su uglavnom od ruleta.

Momak (23), koji je zbog svojih navika želeo da ostane anoniman, kaže kako je jedno vreme provodio i do osam sati za aparatima u kladionici. Ipak, ne smatra da je ikad imao problem sa kockanjem.

"Odigrao sam prvi put tiket kad sam bio klinac, bio sam baš mali možda nekih 13 godina i manje. Sada ne igram tikete, samo aparate. Igrao sam ih svaki dan i bio sam u stanju da ih igram po sedam, osam sati", rekao je on, dodajući da je igrao samo kada mu je trebao novac.

Iako je mnogo vremena provodio igrajući aparate smatra da sebi nije naneo veliku psihičku štetu i da je uvek mogao da dozira.

"Nisu to baš to bili toliki ispadi ili problemi. Uvek postoji bolji način da se potroši vreme jer je to gubljenje vremena, nije trošenje. Što jeveće siromaštvo više će biti kockara, a po broju kladionica se zapravo vidi o kakvom društvu je reč", kaže on.

Zabrinjavajući je podatak da najmlađi ispitanik koji patološki kocka ima 12 godina i igra sa tatom rulet, a počeo je sa aparatima kad je imao manje od deset godina uz brata i tatu, kaže Jasmina Leković, psihološkinja Centra "Život nije igra". Ona objašnjava da kada osoba povećava svoje uloge i izgubi kontrolu nad količinom vremena koje provodi u kladionici, tada možemo smatrati da je ovisna o kocki.

"Povećavaju uloge kako bi doživeli željeno zadovoljstvo. O kockarskim dugovima ne zna niko. Odlaze da kockaju da bi popravili raspoloženje i to vremenom postaje prioritet u odnosu na porodicu, školu, hobije", kaže Leković i dodaje da zavisnici uglavnom počnu sa tiketima, a završe na ruletu.

Izvor: Oradio.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1000.3 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?