Performans i Novosadski Dnevnik uživo ispred zgrade RTV-a

21:03:00 22.03.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Večeras je održan deseti protest „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu. Osim standardnih govora i šetnje, ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine priređen je prvi „Novosadski dnevnik uživo“.

Performans i Novosadski Dnevnik uživo ispred zgrade RTV-a

foto: Twitter @aatreid



Ispred zgrade RTV je tokom protesta postavljena bina sa rasvetom, na kojoj je bio transparent „Jedan od pet miliona Novi Sad“, a Dnevnik je vodio novinar Igor Mihaljević, koji je poručio da na taj način novinari pokazuju da odbijaju da „pasivno posmatraju srozavanje profesije i demokratije“. On je najavio da će se u tom „uličnom“ Dnevniku petkom govoriti o najvažnijim zbivanjima u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji, „o kojima RTV i drugi mediji ne izveštavaju“.

Gost Dnevnika bio je bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, student Brajan Brković, odbornik u Skupštini Novog Sada Lazar Runjanin i fotograf i aktivista Vladimir Vava Jovanović, čija grupa "Dva minuta tišine" već dve godine svake nedelje u centru Novog Sada organizuje akcije ukazujući na aktuelne probleme u društvu.

Svim gostima Dnevnika postavljeno je pitanje da prokomentarišu presudu Radovanu Karadžiću. Gosti „uličnog dnevnika“ su poručili da „presuda mora da se poštuje“, te da „svi zločinci treba da odgovaraju imenom i prezimenom“, a pojedini građani su negodovali zbog ove teme iz publike, uz komentar da „nisu došli da protestuju protiv Karadžića, već protiv Vučića“.

Snimak ovog Dnevnika možete pogledati na zvaničnom Fejsbuk nalogu 1od5miliona Novi Sad.

Prethodno je na protestnom okupljanju na Pozorišnom trgu novinar Srđan Škoro pozvao Novosađane da dođu 13. aprila na protest u Beogradu i da „ne odlaze dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne podnese ostavku“. Škoro je poručio da su protesti građanski i politički, a protest „Jedan od pet miliona“ je „svenarodni“.

- Svi dođite 13. aprila u Beograd i nema razilaženja dok ne postignemo cilj. Vučiću, tvoje vreme je isteklo - rekao je Škoro.

Glumac Milorad Kapor upitao je vlast u Srbiji zašto još uvek nije utvrđen tačan broj žrtava srpske, albanske i svake druge nacionalnosti koji su stradali od raznih zločinačkih ruku.

Građanima na protestu pridružili su se i studenti Univerzieta u Novom Sadu, koji su na Pozorišni trg došli uzvikujući „Računajte na nas“. Oni su držali ruke u vazduhu, kao da na njima imaju policijiske lisice, a jedan student je nosio kartonsku maketu testere na kojoj je pisalo „Oborimo trula stabla“.

Performans i Novosadski Dnevnik uživo ispred zgrade RTV-a

foto: twitter @bjez_djaole


Građani su nakon govora krenuli u protestnu šetnju, koju su završili performansom ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine. Nosili su zastave Srbije, a neki od njih i svezane zastave Vojvodine i Srbije, te plavu zastavu na kojoj piše „Novi Sad slobodan grad“, kao i transparent sa natpisom „Zasto ćutiš Novi Sade? Ko je ubio Milovana Ivića-Mikija“.

Novi protest je zazazan za petak, 29. mart, u 18 časova na Pozorišnom trgu , a studenti se pre toga okupljaju kod Studentskog doma "Slobodan Bajić" u 17 časova.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.2 mb
Vetar: 6 m/s, NW
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?