Pet miliona za lečenje dece obolele od teških bolesti

19:12:00 26.12.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Grad Novi Sad uplatiće pet miliona dinara u Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji. To je definisano ugovorom o dodeli pomoći koji su danas potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar.

Pet miliona za lečenje dece obolele od teških bolesti


- Kao i prošle godine Grad Novi Sad je doneo odluku da deo budžetskih sredstava, odnosno pet miliona dinara, izdvoji iz Uprave za zdravstvo i prosledi ih u Fond koji pomaže najmlađim građanima kojima je neophodna zdravstvena zaštita i pomoć van naše države. Ovo smo u mogućnosti da uradimo, pre svega, jer smo vodili jednu odgovornu politiku u pogledu javnih finansija u toku godine, a da pri tome nismo uskratili Grad ni za jednu drugu stvar. Takođe, uštedama smo omogućili da kao i 2016. godine izdvojimo isti iznos, da pomognemo našoj državi da obezbedi što veći fond ukupnih sredstava, čime direktno pomažemo onima kojima je zdrastvena pomoć neophodna. Svi zajedno ćemo raditi na tome da obezbedimo što bolju zdravstvenu zaštitu našim građanima - rekao je Vučević.

Ministar Lončar je rekao da je do sada plaćeno i organizovano preko 90 intervencija u inostranstvu za 68 naših mališana, 173 uzorka krvi i tkiva je poslato u inostranstvo da bi se došlo do dijagnoze za retke bolesti, mnogo stranih stručnjaka je došlo u Srbiju gde su operisali i pomagali našim mališanima. Kako je kazao, to je samo deo onoga što je urađeno od osnivanja Fonda 2014. godine.

- Od početka do sada, prikupljeno je preko 448 miliona dinara i oko 150 000 evra, a Fond trenutno ima preko 70 miliona dinara na računu za svu decu za koju se ustanovi da joj se može pomoći u inostranstvu – dodao je Lončar.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?