​Pet saveta za bezbednu vožnju bicikla

17:05:00 19.05.2015, Komentara: 0

Biciklistička sezona je već uveliko počela. Onima koji tek planiraju da bicikl koriste za rekreaciju ili kao prevozno sredstvo, iskusni biciklisti iz Novosadske biciklističke inicijative daju nekoliko saveta.

​Pet saveta za bezbednu vožnju bicikla

Kompletna dijagnostika bicikla

Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative kaže da je kompletnu dijagnostiku najbolje uraditi u servisima, međutim mnogo toga građani mogu proveriti sami. Pre svega svetlo i kočnice. Kazna za vožnju bez svetla je 3.000 dinara, a takva vožnja po mraku je nebezbedna.

- Kočnice uvek moraju biti efikasne, da bi u slučaju nepredvidive situacije na vreme moglo da se zakoči. Jednom mesečno treba staviti malo ulja na lanac, a ne bi bilo loše povremeno podmazati i sajle od kočnica i menjača – kaže Trifković.

Belo svetlo napred, crveno pozadi

Neosvetljene bicikliste vozači zovu “kamikaze” ili “nindže”. Prema zakonu belo svetlo mora biti napred, a crveno pozadi. Crveno se vidi na većoj udaljenosti, a njime je manja zaslepljenost. Trifković smatra da se svetla dovoljna za gradsku vožnju mogu naći na pijacama za 200 ili 300 dinara u kompletima. Ako se vozi van naselja, gde nema uličnog osvetljenja, kupovina se preporučuje u biciklističkim radnjama i za to vredi više uložiti, oko 1.000 dinara.

​Pet saveta za bezbednu vožnju bicikla

Pažljivo vozite

Tokom vožnje treba uskladiti brzinu. Ne juriti previše, ali ni voziti presporo, pa ometati ostale bicikliste na biciklističkoj stazi. Takođe treba biti i veoma obazriv zbog pešaka koji hodaju stazom i koristiti zvono kao upozorenje, ali i paziti na brojne rupe, ili parkirane automobile, koji na stazama nisu retkost. Ako planirate da skrenete, biciklisti iza vas ili vozaču automobila ako ste van staze možete signalizirati rukom.

Slojevito oblačenje

Iako su ovih dana u gradu letnje temperature, naglo zahlađenje ne bi trebalo da iznenadi. Ipak, ni to nije razlog za izbegavanje dvotočkaša. Ako duva jak vetar potrebno je slojevito oblačenje, a ako je kiša preporučuju se kabanice.

- One su praktične i koštaju od 300 do 500 dinara. Vožnja je lakša ako su napred kraće, a pozadi duže, ali nije loše ni kada su velike i široke, pa se prebace preko kolena, i tako ostanete komplet suvi. Takođe, vožnja bicikla s kišobranom je i više nego izvodljiva – kaže Trifković.

​Pet saveta za bezbednu vožnju bicikla

Sprečiti krađu

Krađe bicikala su česte tokom cele godine, ali u proleće ih najviše. Brava ima različitih. Ako se u nju investira, lopovu se može otežati. Savet je da bude od debljeg kaljenog čelika. Nema brave koja se ne može preseći, ali ako je kvalitetnija, lopovu će za krađu biti potrebno 10 minuta, umesto manje od minut. Bicikl treba vezivati za ram, na najdebljem delu, a nikako samo za spiralu točka ili sedište.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 42%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?