Peticija za "Aleksin zakon"

14:10:00 31.10.2015, Komentara: 1

Novosađanka Dragana Ćorić, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu, inicijatorka je "Aleksinog zakona", čiji je cilj da se deca koja trpe ovu vrstu nasilja zaštite, a počinioci na vreme i adekvatno kazne.

Aleksa Janković je dečak iz Niša koji se pre četiri godine ubio skokom sa zgrade, nakon što je mesecima trpeo zlostavljanje u školi, na koje su kako učenici, tako i uprava škole ćutali. Njegova tragična sudbina ponovo je došla u žižu javnosti nakon što su njegovi roditelji bili gosti u emisiji Prve televizije "Život priča".

Peticija za "Aleksin zakon"Aleksa Janković

Tada su građani pokrenuli internet peticiju za donošenje "Aleksinog zakona", koju je za sada potpisalo više od 17.000 ljudi. Potpisivanje internet-peticije pomaže da se skrene pažnja na problem, međutim, u slučaju da od peticije zavisi usvajanje zakona, potrebno je da se sakupi oko 30.000 potpisa, ali na drugom mestu, a ne na internetu.

Aleksina majka Dragana Janković rekla je da je iznenađena pokretanjem ove peticije i da se nada da će se ovim zakonom spasiti mnoga deca, žrtve vršnjačkog nasilja.

"Svi pričamo da je dosta davanja zakonima imena mrtve dece, ali očigledno da jedino tako nešto može da se uradi. Nadam se da će ovaj zakon doprineti tome da u prosveti počnu da rade ljudi koji vole decu i koji su spremni da im pomognu. Oni ne smeju da dopuste da deca kući dolaze sa suzama i u modricama", kategorična je ona.

Dragana Ćorić, inače predsednica novosadskog udruženja "Roditelj", kaže da se ideja za pokretanje "Aleksinog zakona" rodila spontano i da je on, prvo kao roditelj, a potom i kao pravnik, poželela da učestvuje u tome.

"Nakon razgovora sa Aleksinim roditeljima, došli smo do zaključka da ovaj zakon treba da sadrži odredbe kojima bi se postrožila odgovornost prosvetnih radnika, jer su oni karika koja je u ovom slučaju zakazala. Takođe, trebalo bi postrožiti i odgovornost roditelja i učešće centara za socijalni rad", rekla je Dragana.

Odredbe "Aleksinog zakona":

- Postrožavanje odgovornosti i kazni za prosvetne radnike (direktore, profesore, psihijatre i pedagoge) u slučaju propusta kada je u pitanju zanemarivanje, nasilje i zlostavljanje deteta.

- Veća odgovornost roditelja i traženje većeg učešća proaktivnih centara za socijalni rad u samom postupku.

- Potraživanje prava žrtava vršnjačkog nasilja (da žrtva ima pravo da pokaže da je žrtva).

Izvor: Telegraf, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Sanela Lacik

, *.dynamic.sbb.rs

Sjajna ideja, podržavam je u potpunosti, ali bih ubacila još jednu stavku:
- Odgovornost roditelja dece koja zlostavljaju!




Sanela Lacik, spcijalista strukovni vaspitač


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?