Peticija za ukidanje naplate prijave ispita, overe semestra, upisa na fakultet...

10:09:00 13.09.2016, Komentara: 2

Novi Sad - Studentski pokret Novi Sad pokrenuo je peticiju za ukidanje dodatnih troškova studiranja, koju je do sada potpisalo oko 1.500 studenata.

Oni od uprava fakulteta zahtevaju da na osnovnim i master akademskim studijama prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova studiranja, koje su, kako kažu, studenti već regulisali školarinama ili budžetskim statusom.

Peticija za ukidanje naplate prijave ispita, overe semestra, upisa na fakultet...

Studentski pokret Novi Sad, za budžetske i samofinansirajuće studente, zahteva ukidanje naplate upisa u narednu školsku godinu, koji trenutno na svakom fakultetu iznose minimum 5.000 dinara, kao i ukidanje naplate overe semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade završnih radova...

Oni traže i reviziju cenovnika fakulteta, u stavkama poput izdavanja potvrda ili dokumenata, i smatraju da cena polaganja prijemnog ispita za kandidate ne sme biti veća od 1.000 dinara.

Studentski pokret podseća da je Savet Univerziteta u Novom Sadu, na predlog Senata UNS, na sednicama održanim u maju 2007. i februaru 2015. godine, odlučio da u redovne usluge, koje visokoškolska ustanova pruža, spadaju najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno - stručnih službi, što znači da su te usluge regulisane školarinom i budžetskim statusom za jednu školsku godinu, i fakulteti ih ne smeju dodatno naplaćivati.

"Na osnovu prethodno iznetog zahtevamo od fakulteta da iskoriste autonomiju visokoškolskih ustanova i svoje pravne akte, odnosno statute fakulteta, usklade sa odlukom koju je doneo Savet UNS i prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova studiranje", kažu u Studentskom pokretu Novog Sada.

Oni napominju da internet peticija nije njihov najjači argument, već brojnost studenata koji će izaći na jesenje proteste, i da uprkos različitim fakultetima koje studiraju i oblastima kojima se bave dele mnoge zajedničke probleme, a to su srozavanje kvaliteta obrazovanja i zavlačenje ruku u studentske džepove.

Peticija se može potpisati na ovom linku.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Profesor

, *.dynamic.sbb.rs

A sad mi da potpišemo peticiju da svi fakulteti NS univerziteta počnu da se ponašaju po Bolonji, a ne svaki mesec dana ispit, apsolventskih rokova više nego meseci, plate padaju, prosečna plata docenta 600 eur, ljudi odlaze sa fakulteta, otvaraju firme, beže u inostranstvo...


Student

Ti, Profesore, imaš platu 600e a otvaraš firmu?
Koga vi zajebavate?
Mi leba nemamo, roditelji nas školuju ni sami ne znamo od čega...Koga briga za ikoga danas...bitno da se fakultetu daje lova...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?