Petrovaradinska tvrđava 323. rođendan dočekuje u lošem stanju

12:10:00 18.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Petrovaradinska tvrđava danas slavi 323. rođendan.

Slobodanka Babić, predsednica Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada rekla je za "O radio" da stanje Tvrđave trenutno nije najbolje i da bi se pre moglo reći da je u veoma lošem stanju.

Petrovaradinska tvrđava 323. rođendan dočekuje u lošem stanju

"Stanje je već dugo godina loše i pogoršava se svakom novom sezonom. Kada govorim o lošem stanju ne mislim samo na te pukotine koje su vidljive, već je celokupna tvrđava zapuštena", rekla je Babić.

Petrovaradinska tvrđava već decenijama podlaže uticaju vode, korenja i ljudskog nemara, usled toga na nekoliko mesta zabeležene su pukotine u zidovima kao i razrušene cigle. Kako navode poznavaoci ovog objekta, pukotine su uobičajna stvar za Tvrđavu koja je stara preko 300 godina, ali nažalost u Novom Sadu vlasti ne ulažu dovoljno napora za monitoring ruiniranih delova, kako bi mogli da isprate potencijalnu štetu.

Kako je predsednica Zavoda Slobodanka Babić objasnila jedno od najboljih rešenja jeste podizanje svesti kod građana o značaju spomenika kakav je Petrovaradinska tvrđava, kao i o činjenici da nažalost ne postoje kratkoročna i brza rešenja.

"Čini mi se da nadležni već godinama izbegavaju rešavanje problema upravo zbog veličine građevine. Posao rehabilitacije ovakvog jednog kompleksa podrazumeva dugodišnji rad", zaključila je Babić.

Petrovaradinska tvrđava 323. rođendan dočekuje u lošem stanju

Godine 1692, izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio je kamen temeljac sadašnje Petrovaradinske tvrđave na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja, na uzvisini od 40 metara iznad Dunava.

Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad.

O Tvrđavi brinu četiri javna preduzeća

Za kulturno dobro Petrovaradinska tvrđava je proglašena 1948. godine, a 1991. je kategorisana kao kulturni spomenik od velikog značaja, čime su jasno utvrđene mere njene zaštite. Ona danas predstavlja javni prostor Grada, a u vreme kada je tek dodeljena gradu na upravljanje, postojala je i posebna uprava koja se bavila obnovom i održavanjem. Od '93. godine održavanjem su počela da se bave četiri javna preduzeća - Zavod za izgradnju Grada, Javno komunalno preduzeće "Čistoća", JP "Poslovni prostor" i JKP "Zelenilo".

Izvor: O radio


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?