Petrovaradinska tvrđava danas slavi 330. rođendan

20:10:00 18.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra, slavi 330. rođendan.

Petrovaradinska tvrđava danas slavi 330. rođendan


Na današnji dan 1692. godine započela je izgradnja Petrovaradinske tvrđave. Tada je knez Kroj, kao zastupnik cara Leopolda I, položio je kamen temeljac Petrovardinske tvrđave – utvrđenja koje je trebalo da zaustavi svaki novi pokušaj pohoda Sultana ka centralnoj Evropi. Kamen temeljac novog utvrđenja položen je na Leopoldovom bastionu.

Gradnja se odvijala pod rukovodstvom arhitekata Kajzersfelda, Marsilija, Vamberga, Gizenbira i Šredera, a uz podršku austrijskog cara Leopolda I, carice Marije Terezije i njenog sina Josifa II. Kao rezultat osamdesetosmogodišnje izgradnje, na površini od 112 hektara, nastala je jedinstvena fortifikacija, druga po veličini u Evropi i najveća na prostorima jugoistočne Evrope.

Kompleks tvrđave se sastoji od Gornje tvrđave, nastale na temeljima ugarskog utvrđenog manastira, Donje tvrđave, koja je vremenom prerasla u barkoni gradić, administrativni centar cele regije, Honverka - dvorožnog bastiona, Brukšanca na levoj obali Dunava i Inslešanca na Ratnom ostrvu. Godine 1776. završena je izgradnja podzemnih hodnika na četiri sprata u dužini od 16 kilometara.

Kao godina završetka izgradnje Petrovarinske tvrđave smatra se 1780. i ta godina uklesana je na spoljnoj istočnoj kapiji Gornje tvrđave.

Petrovaradinska tvrđava bila je najsavremenije naoružana tvrđava cele Monarhije. U tvrđavi je bilo smešteno 400 topova, kasarne su mogle primiti 4000 vojnika, a barutane 2000 mrt. centi baruta. Zbog svega navedenog, Petrovaradinska tvrđava je smatrana neosvojovom.


Besplatni obilasci Podzemnih vojnih galerija


Povodom godišnjice početka izgradnje Tvrđave, kao i godišnjice postojanja Muzeja grada Novog Sada, biće organizovani besplatni obilasci Podzemnih vojnih galerija.

Tako će građani sutra, prekosutra i u petak od 15 časova i u subotu od 12 časova moći besplatno da obiđu podzemne galerije.

Svi zaiteresovani za obilazak treba se jave 10 minuta pre početka ture u Vodičku službu Muzeja.

Ove ture organizuje Muzej grada Novog Sada koji je osnovan 22. oktobra 1954. godine sa ciljem da baštini bogato kulturno nasleđe.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?