Planira se proširenje i modernizacija Štranda

17:01:00 08.01.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Grad planira proširenje postojećeg kupališta Štrand, kao i izgradnju novih objekata koji će stvoriti uslove za bolje korišćenje kupališta i upotpuniti već postojeće sadržaje. Štrand će dobiti još kabina, nove sportske terene i „vodenu atrakciju“, deo je plana regulacije Štranda koji su urbanisti stavili na javni uvid. Štrand je, piše u planu, jedan od simbola Novog Sada koji daje identitet gradu.

Planira se proširenje i modernizacija Štranda


Plan se pred javnošću našao posle oko 20 godina od kada je prethodni plan napravljen, a obuhvata prostor od 11,71 hektara, što je nešto više od sadašnje površine Štranda koja iznosi sedam hektra. Peščani deo od oko sedam hektara nije posebno obrađen u planu, jer njegova veličina zavisi od vodostaja.

Kako piše 021.rs, u dokumentu koji ide pred građane se kaže da trenutno na Štrandu ima oko 400 stabala i šiblja, 830 kabina, a tu su i sportski tereni za odbojku, košarku, stena za penjanje, kao i brojni ugostiteljski i zabavni sadržaji. Navodi se i da leti dnevno ima oko 20.000 posetilaca.

Urbanisti su naveli da je cilj donošenja Plana detaljne regulacije kupališta „Štrand“ preispitivanje postojećih rešenja i usklađivanje sa mogućnostima realizacije u skladu sa novim zahtevima i potrebama korisnika. Navode i da će se posebno proveriti mogućnost uvođenja novih sadržaja koji bi poboljšali korišćenje prostora kupališta, kao i usklađivanje planiranih sadržaja sa sve većim brojem korisnika.

Što se tiče postojećih objekata, svi se mogu potpuno rekonstruisati, što je ostavljeno kao mogućnosti, nema dogradnje i proširenja, sem upravne zgrade za maksimalno 50 odsto gde bi i dalje bila administracija i tehnička služba i slično.

Na prostoru gde su sada Veslački klub „Danubius 1855“, Kajak kanu klub „Vojvodina“ i ugostiteljski objekat „Cesla“, nakon njihovog preseljena na Kameničku adu, planira se gradnja terena za odbojku na pesku, dva badminton terena i teretana na otvorenom, kao i uređenje zelene površine. Novi tereni za odbojku i košarku se planiraju i u zapadnom delu Štranda posle zadnjeg ulaza, a nedaleko odatle, bliže postojećem toboganu, i teren za mini golf.

Na plaži će biti pet dečijih igrališta, koja su otprilike na mestima gde se i danas nalaze, ali se planira njihovo osavremenjavanje. Kod glavnog ulaza predviđeno je novo popločavanje, kao i parterno uređenje sa „vodenim elementima“, što se vidi i na grafičkom prikazu predloženog urbanističkog plana. Pored ulaza bi bio i novi objekat namenjen policiji i Hitnoj pomoći, a gledano levo od ulaza ka plaži bi bila sagrađena četiri prizemna objekta 10mx10m namenjena ugostiteljstvu. Svi postojeći objekti, kao i planirani, će i dalje biti prizemni, pretežno građeni od materijala koji omogućavaju demontažu, jer se plaža nalazi u koritu reke, tj. plavnoj zoni Dunava pre nasipa.

Planira se i da se ostala tri ulaza urede da imaju biletarnice i nadstrešnice.

Nove kabine bi se gradile na kraju postojećeg reda, to jest kod zadnjeg ulaza. Još zapadnije od novih kabina, urbanisti su ostavili mogućnost za postavljanje bioskopa na otvorenom. Ovde je ostavljen i prostor od maksimum 50 kvadrata ukoliko bude potrebno za gradnju dodatnog objekta za potrebe službe održavanja Štranda.

Uz samu plažu predviđeno je da se postave „plažni barovi“ od 15 do 50 kavdrata i to jedan na plaži kod bine na glavnom platou, drugi kod Mosta Slobode i treći nedaleko od špica, dok bi još dva bila na zelenoj površini nedaleko od glavnog platoa.

Pored spasilačkih kula koje će biti na svakih 50 metara, na istim razdaljinama na plaži su predviđene kabine za presvlačenje, objekti za iznajmljivanje plažnog mobiijara i plažni tuševi sa česmama u kojima se voda greje preko solarnih panela.

Potpuna novina na Štrandu je tzv. „vodena atrakcija“ koju urbanisti vide u zapadnom plaže uz Dunavac.

- U ovoj zoni planira se postavljanje bazena sa sunčalištem u okviru vodene akvatorije Dunavca, dečiji bazen – brčkavac manjih dimenzija sa vodenim atrakcijama i parterno uređena površina sunčališta sa vodenim prskalicama. Planira se postavljanje bazena kao pontona, dimenzija približno 12,0 × 30,0 m, sa prostorom za sunčanje i odmor, sa uređenim prilazima i takvog položaja da ne remeti odvijanje vodenog saobraćaja iz Dunavca ka Dunavu. U okviru ove zone namenjene dečijem bazenu maksimum 80 % je vodena površina, dok će ostatak biti prateće površine. Vodene atrakcije obuhvataju raznovrsne elemente koji oplemenjuju i daju poseban sadržaj prostoru. Obuhvataju raznovrsne vodene topove, prskalice, tobogane, cevi, nadstrešnice, mostiće, stepenice, maštovite platoe, figure i sl. Ovi elementi se postavljaju na podlogu, u plitak bazen sa vodom, a raspoređeni su tako da ne ometaju međusobno korišćenje - stoji u opisu urbanista, a prenosi 021.rs.

Plan detaljne regulacije kupališta "Štrand" zajedno sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja plan na životnu sredinu se nalazi na javnom uvidu do 2. februara. Zainteresovani ga mogu pogledati u Urbanizmu, Bulevar cara Lazara 3, kao i mesnim zajednicama "Liman" Drage Spasić 1, "Boška Buha" Fruškogorska 8 i "Liman III" Narodnog fronta 46, kao i na sajtu Grada, odnosno Urbanizma. Prigovori i sugestije na plan gradske plaže se mogu podneti Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 do kraja javnog uvida. Komisija za planove će pristigle primedbe razmotriti na javnoj sednici u Plavoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2, 23.ferbuara u 9 časova.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1006.4 mb
Vetar: 4 m/s, NNE
Čet 12° - 21° Mogući pljuskovi
Pet 12° - 22° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?