Plata Novosađana u maju bila 66.000 dinara, realna zarada mnogo manja

08:07:00 25.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Prosečna plata u Novom Sadu u maju iznosila je 65.887 dinara neto ili 91.157 dinara u bruto iznosu, pokazuju poslednji statistički podaci Republičkog zavoda za statistiku. Zanimljivo je da je prosečna plata u aprilu u Novom Sadu bila jedan dinar manja od majskog, odnosno 65.886 dinara. Medijalna zarada (prosečna plata polovine zaposlenih) je za 20.000 dinara niža od prosečne.

Plata Novosađana u maju bila 66.000 dinara, realna zarada mnogo manja


Prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa, u Srbiji u maju iznosila je 58.892 dinara, a u Vojvodini 55.724 dinara. Najveće plate na teritoriji Pokrajine u maju su imali zaposleni u Vršcu - 66.745 dinara neto.

Prosečna plata u javnom sektoru i iznosi u proseku 70.148 dinara neto u javnim preduzećima, 70.633 dinara u administraciji, dok je u sektoru obrazovanja i kulture 62.529 dinara bez poreza i doprinosa. Nešto niže zarade beleže zaposleni u zdravstvu u odnosu na april - 66.540 dinara neto.

Podaci o prosečnoj plati u Srbiji se razlikuju u odnosu na one koje Republički zavod za statistiku takođe obračunava, a koji predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Taj iznos naziva se medijalna zarada i u maju je iznosila 44.463 dinara neto, što je mnogo realnije i bliže pravoj prosečnoj srpskoj plati.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?