Plata u Novom Sadu u februaru manja za oko 1.500 dinara

17:04:00 25.04.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Prosečne plate u Novom Sadu pale su za mesec dana u proseku oko 1.500 dinara, pokazuje zvanična statistika.

Novosađani su u februaru zaradili 58.115 dinara neto, a stanovnici Petrovaradina 47.336 dinara. Tako je prosečna zarada u gradu Novom Sadu, u februaru, bila 57.549 dinara. Novosađani su u januaru zarađivali u proseku 59.687 dinara neto, što je za 1.500 dinara više nego u decembru 2018.

Plata u Novom Sadu u februaru manja za oko 1.500 dinara


Novosađani i dalje imaju najveće plate na nivou cele Vojvodine. U pokrajini je prosečna neto plata iznosila 49.426 dinara.

Zanimljivo je da je najniža plata u celoj Vojvodini najbliža realnoj zaradi koju prima polovina zaposlenih građana čitave Srbije. Taj podatak je medijalna plata i Republički zavod za statistiku objavljuje ga iz meseca u mesec. Medijalna plata je suma do koje zaradi 50 odsto radnika, a taj iznos je u februaru iznosio 40.308 dinara neto. Medijalna zarada bila je hiljadu dinara viša u januaru.

Neto plate u javnim državnim preduzećima ubedljivo su najviši iznosi koji se zarađuju u javnom sektoru - 70.700 dinara. U lokalnim javnim preduzećima prosečne plate su oko 51.105 dinara neto, dok zaposleni u zdravstvenom sektoru zarađuju u proseku 54.749 dinara. Zaposleni u sektoru obrazovanja u februaru su zaradili 56.389 dinara, pokazuju podaci RZS.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?