Počela demontaža četiri putna prelaza u Novom Sadu, umesto šina kolovozne trake

08:02:00 03.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Zbog izgradnje i modernizacije pruge za velike brzine između Beograda i Subotice, ukidaju se četiri putna prelaza u Novom Sadu, jer na prugama na kojima vozovi idu brzinom do 200 kilometara na sat ne može biti ukrštanja puteva i pruga u nivou.

Počela demontaža četiri putna prelaza u Novom Sadu, umesto šina kolovozne trake

Foto: infrazs.rs


Kako saznaje „Dnevnik“ u „Infrastrukturi železnice Srbije“, trajno je ukinut putni prelaz na Bulevaru vojvode Stepe u Novom Sadu, kao i još tri putna prelaza na pruzi Putnička železnička stanica Novi Sad - Stara ložionica.

Reč je o putnim prelazima na Bulevaru Evrope i u ulicama Rumenačka i Radomira Raše Radujkova.

Sva četiri putna prelaza biće demontirana, jer je na pruzi Putnička železnička stanica Novi Sad - Stara Ložionica, koja je duga oko dva i po kilometra, železnički saobraćaj trajno obustavljen 15. decembra prošle godine.

„Infrastruktura železnice Srbije“ će ove sedmice započeti demontažu putnog prelaza na Bulevaru Evrope, i nakon što ovaj posao bude završen, slede radovi na asfaltiranju kolovoznih traka.

Rok za demontažu sva četiri putna prelaza na toj ukinutoj pruzi je 30. mart.

Prema urbanističkim planovima predviđeno je da delovi zemljišta na kojima se nalazi pruga na Detelinari postanu nova saobraćajnica ili zelena površina, dok će veći deo železnice uz Bulevar Evrope biti namenjen stambenoj izgradnji, prenosi 021.rs i navodi da je predloženo da se na nekoliko mesta, u znak sećanja na razvoj železnice, sačuvaju delovi koloseka, tako što će se on uklopiti u parterno uređenje pešačkih ili drugih površina.

Stara Ranžirna stanica sa Ložionicom je predviđena za čuvanje, kao spomenik kulture koji je deo industrijskog nasleđa, pri čemu bi se prostor pretvorio u kulturno-turistički kvart kraj kojeg bi bio park.



Izvor: Dnevnik, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, E
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?