Počela gradnja toplane „Majevica“

20:12:00 14.12.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Izgradnja toplane „Majevica“ danas je zvanično počela na parceli u blizini Bulevara Evrope. Nova toplana koja će funkcionisati u okviru JKP „Novosadska toplana“ snabdevaće objekte na Bulevaru Evrope, Jugovićevu i Avijatičarskom naselju, a njenim radom će biti obezbeđeno grejanje za oko 7.000 stanova u tim delovima grada.

Počela gradnja toplane „Majevica“


Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je naglasio da je to prva toplana koje kreće da se gradi iz temelja u Novom Sadu od 1985. godine.

Počela gradnja toplane „Majevica“


- Nova toplana „Majevica”, biće izgrađena na površini od 7.300 kvadratnih metara, a u glavnom objektu od oko 3.000 kvadrata, biće smeštena sva postrojenja, što će uticati na smanjenje toplotnih gubitaka, emisije zagađujućih materija u vazduhu, kao i nivoa buke u okolini – rekao je Đurić.

Završetak gradnje očekuje se u junu 2025. godine. Za nju je iz budžeta Grada u ovoj godini izdvojeno 483 miliona dinara, a naredne će biti investirano 590 miliona dinara iz gradske kase. Planirano je da ukupna investicija bude 1.073.000.000 dinara.

Počela gradnja toplane „Majevica“


Gradski sistem daljinskog grejanja funkcioniše koristeći prirodan gas, a Grad radi na tome da pronađe održivo rešenje za primenu nekog od obnovljivih izvora energije. Tako je, kroz program „Investicioni okvir za Zapadni Balkan“ Grad Novi Sad dobio 700-000 evra bespovratnih sredstava za izradu Studije opravdanosti za projekat „Solar-termal Novi Sad“ koji će zaživeti u budućnosti. Takođe, u skladu sa Strategijom razvoja sistema daljinskog grejanja do 2030. godine, pored „Majevice“, sledi još jedan veliki projekat, a to je izgradnja nove toplane na Mišeluku, gde su u oktobru počeli istraživački radovi i predradnje za buduću toplanu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
19°
Vlažnost: 78%
Pritisak: 1001.4 mb
Vetar: 2 m/s, S
Uto 14° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 13° - 22° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?