Počela izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad

15:12:00 12.12.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Danas je počela izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, čija će ukupna dužina iznositi 105,4 kilometra, od čega će poslednjih 5,5 kilometara biti brza saobraćajnica.

Počela izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad


Izgradnja obuhvata deonice od Beograda do Zrenjanina, dužine 67,66 kilometara, i od Zrenjanina do Novog Sada, dužine 37,74 kilometra, kao i izgradnju paralelnog nekomercijalnog puta, dužine oko 25 kilometara na potezu Novi Sad - Zrenjanin. Na trasi auto-puta planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva mosta preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštaja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta.

Projektovana brzina biće 130 kilometara na čas na auto-putu, odnosno 100 kilometara na čas na delu brze saobraćajnice.

Planirana je i obnova, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora.

Ovaj putni pravac predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije, koji treba da ubrza i učini efikasnijim postojeće saobraćajne tokove na magistralnom pravcu od Beograda ka Zrenjaninu i Novom Sadu.

Izvođač radova je kineska kompanija „Šandong“.

Početku radova prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je rekao da će se auto-put graditi u narednih četiri do pet godina, ali da se već sada može zamisliti njegova važnost u novim industrijskim zonama i novim kompanijama u blizini auto-puta, jer investitori traže da imamo uređenu infrastrukturu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će se od Beograda do Zrenjanina putovati tačno pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada mnogo kraće.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1010.6 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?