Počela izgradnja fabrike čokolade u Novom Sadu

12:03:00 05.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Gradnja fabrike čokolade švajcarske kompanije „Beri Kalebo“ (Barry Callebaut) zvanično je počela danas polaganjem kamena temeljca u prisustvu najvišeg gradskog, pokrajinskog i državnog rukovodstva. Fabrika se gradi na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu, a uposliće stotinu ljudi i početi proizvodnju 2021. godine. U temelje fabrike položene su dve čokoladne kocke od po pet kilograma.

Počela izgradnja fabrike čokolade u Novom Sadu

foto: Grad Novi Sad

Država Srbija podržala je ovu investiciju sa 14,2 miliona evra iz budžeta, a njena ukupna vrednost je procenjena na 45 miliona evra u periodu od pet godina. U ovoj fabrici će u narednim godinama biti zaposleno stotinak radnika, a pogon bi trebalo da proizvede 50.000 tona čokolade godišnje. Državni podsticaji u iznosu od 12 miliona evra dati su na ime troškova izgradnje fabrike i kupovine mašina i opreme. Ovaj novac će se isplaćivati u pet rata od 2020. do 2024. godine i za uzvrat proizvođač čokolade svake godine treba da zaposli određen broj ljudi. U prve dve godine devetoro radnika, dok se obimnije zapošljavanje od 67 radnika očekuje tek od 2022. i 2023. godine. Država je fabrici poklonila i zemljište od 20.900 kvadratnih metara vrednosti od 2,19 miliona evra. Zemljište je bilo u manjinskom vlasništvu Republike, a veći deo od 13.026 kvadrata je Grad Novi Sad u julu prošle godine bez naknade ustupio državi. Ostatak placa gde se gradi fabrika su Švajcarci kupili od „Mops investa“ koji je delom u vlasništvu direktora Grand produkcije Saše Popovića, a delom u vlasništvu firme „Bavaria Motorad“ čiji je vlasnik poslanik Srpske napredne stranke Ostoja Mijailović,

Ugovori o ovim ulaganjima potpisani su u septembru prošle godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da subvencija od 12 miliona evra nisu samo subvencije po radnom mestu. Na pitanje novinara da li je 12 miliona evra dato za 100 radnika, odnosno 120.000 evra po radnom mestu, Vučić je rekao da su davanja države ovde bila do visine investicije, uticaja koji će imati na lokalnu sredinu, a ne samo po radnom mestu i da je investitor mogao da traži i više novca.

- Mogli su da dobiju, a nisu tražili više - rekao je Vučić.

- Sto radnih mesta nije mala stvar, jer će toliko porodica da živi lakše, posebno što će inženjeri imati plate na nivou evropskog proseka, a ostali zaposleni iznad proseka u Srbiji. Projekat od 50 miliona evra je velika investicija, a ovde će se izgraditi i Akademija čokolade što će dodatno angažovati naše ljude sa Univerziteta. Imaćemo drastično povećan izvoz što će doprineti daljoj stabilizaciji javnih finansija. Takođe je veoma važno što će kompanija najveći deo sirovina nabavljati u Srbiji i to će biti dodatni profit za našu zemlju – izjavio Vučić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da oni koji veruju u svoje snove i ne plaše se kritike, zaparložene parcele pretvaraju u najmodernije fabrike. On je istakao da ovakve investicije omogućavaju besplatne vrtiće, udžbenike, nove autobuse i to je pobeda za budućnost naše dece. Za ovo se borimo svaki dan.

Glavni izvršni direktor „Barry Callebaut“ Antoan de Sent Afrik ocenio je će novo fabričko postrojenje u Novom Sadu omogućiti toj kompaniji da proširi poslovanje u regionu i snabdeva postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.7 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?