Počela obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi

08:10:00 15.10.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Počela je obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi, a kako navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, trenutno se na gornjem Ludvigovom bastionu saniraju posledice štete nastale u superćelijskoj oluji koja je zahvatila Novi Sad u julu prošle godine.

Počela obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi


Radiće se na svim oštećenim malterskim površinama na spoljašnjim i unutrašnjim zidovima tornja, kao i kompletna obnova uvučenih profila venaca i oštećenih elemenata krovne konstrukcije.

Kapa tornja će se menjati novim bakarnim limom, budući da je izuzetno oštećena, a u potpunosti će se farbati malterske površine.

Od konzervatorsko-restauratorskih radova planirana je restauracija drvenih dvokrilnih šalukatri, kao i ulaznih jednokrilnih vrata i okolne niske gvozdene ograde.

U Zavodu navode da će posebna pažnja biti posvećena restauraciji i konzervaciji zatega, nosača i drugih elemenata od gvožđa u unutrašnjosti tornja, brojčaniku i kazaljkama na satu, kao i izradi novog pozlaćenog dekorativnog vrha koji se sastoji od nosećeg koplja, jabuke, oznaka strana sveta, vetrokaza i vrha u obliku srca.

Podsetimo, tokom superćelijske oluje koja je prošlog leta zahvatila Novi Sad, pod snažnim udarima vetra, nosač dekorativnog vrha tornja je presavijen, jabuka iscepana, a elementi razbacani po okolnom prostoru. Usled vibracija kape tornja, potkrovni venac je znatno oštećen, kao i pokrivač same kape. Oštećenja su vidna i na fasadama zidanog dela tornja, kao i na brojčanicima sata i kazaljkama.

Inače, toranj sa satom poslednji put obnovljen je 2013. godine, a 2016. godine automatizovani su satni mehanizam i zvonik.


Izvor: 021.rs, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1019.5 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Uto 4° - 21° Pretežno sunčano
Sre 5° - 20° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?