Počela rekonstrukcija barokne kapije u Nikolajevskoj porti

17:03:00 29.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Rekonstrukcija barokne kapije i ogradnog zida u Nikolajevskoj porti, na ulazu u dvorište Akademije umetnosti, trebalo bi da bude završena do kraja maja. I kapija, koja je godinama bila zapuštena, i ograda u Ulici Đure Jakšića 7 i 9 biće sređena na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, u okviru 12. faze projekta obnove graditeljskog nasleđa Novog Sada i Petrovaradina.

Počela rekonstrukcija barokne kapije u Nikolajevskoj porti


Restauratorsko-konzervatorski radovi povereni su novosadskoj firmi “NPN gradnja”, a ugovorena vrednost tog posla je 2.365.000 dinara, bez PDV-a, odnosno 2.840.000 s tim porezom.

Nakon pripremnih radova i uklanjanja urasle vegetacije, sledi obijanje trošnog maltera, popunjavanje pukotina u zidanoj konstrukciji, te ugradnja novih drvenih vrata i bravarije, kao i farbanje paropropusnom silikatnom bojom u završnoj fazi radova.

Rekonstrukcija mora biti izvedena u skladu s izvornim stanjem kapije, tako da će vrata i bravarija biti izrađeni po originalnim nacrtima, a oštećena ornamentika na fasadi obnovljena i vraćena u prvobitno stanje. Za rekonstrukciju će biti korišćeni prirodni materijali, u kombinaciji sa savremenim tehnikama renoviranja istorijskih objekata.

Podsećanja radi, kapija i bedem, čija je obnova u toku, pripadaju zgradi Akademije umetnosti, kroz istoriju poznate kao Visarinova bolnica, Špitalj i Ubogi dom za beskućnike i bolesne. Taj objekat, izgrađen u prvoj polovini 18. veka, a značajan je i zbog toga što je jedan od retkih koji je opstao.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1001.8 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?