Počele prijave za subvencije za zamenu stolarije, kotlova i panele

13:11:00 04.11.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Novosađani koji žele da zamene stolariju, kotlove ili ugrade solarne panele i toplotne pumpe mogu da se prijave za subvenciju Grada na javni poziv koji je raspisan pre nekoliko dana i traje do utroška sredstava.

Počele prijave za subvencije za zamenu stolarije, kotlova i panele


Pomoć se odnosi na stanare u zgradama, kao i na kuće, a ukupno se raspoređuje 37,5 miliona dinara. Grad sufinansira investiciju u iznosu do 50 odsto ukupne vrednosti, dok građani treba sami da plate ostatak troškova. Novac koji građani dobiju putem subvencije biće uplaćen direktno izvođaču radova.

Mere su podeljene u grupama i svaki građanin u stanu može da se prijavi za željenu meru. Oni koji žive u kućama imaju mogućnost da, osim pojedinačnih mera, odaberu i neki od paketa radova sa višim udelom bespovratnih sredstava (finansiranjem i do 65 odsto troškova).

Pojedinačne mere su:

- Zamena stolarije - spoljnih prozora, vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača poput okapnica, roletni itd. Spoljna stolarija mora da ispunjava minimalne tehničke karakteristike iz javnog poziva.

- Postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru.

- Postavljanje termičke izolacije ispod krova ili tavanice, sa mogućnošću da se urade sitnije popravke oštećenih delova krova.

- Zamena kotla ili peći efikasnijim kotlom na prirodni gas ili biomasu, ali bez finansiranja ugradnje gasne instalacije.

- Ugradnja toplotnih pumpi

- Zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela (cirkularnih pumpi, radijatora, podnog grejanja, kalorimetara)

- Ugradnja solarnih kolektora, solarnih panela


Sredstva neće biti odobravana za poslovni prostor ili bilo koji drugi prostor koji nije stambeni.

Građani mogu da podnesu samo jednu prijavu za domaćinstvo koje je na jednoj lokaciji i na istoj katastarskoj parceli.

Sve radove izvodiće firme koje su prethodno odabrane na konkursu. Zamenu stolarije radiće: „Gresik plast“ Šajkaš, „Link Line“ Novi Sad, „Porta PVC“, „Voltra trgovina“ i „VVVM Tim“, zamenu grejača prostora radiće „Volta trgovina“, a ugradnju solarnih panela „Petrosolar project“, „Green Energy Save Group“ i „PC Centar“ iz Leskovca.

Celokupna dokumentacija za prijavu, sa detaljnim informacijama o merama pomoći dostupna je na OVOM LINKU.

Prijave se podnose lično na pisarnici u Gradskoj kući ili preporučenom poštom na sedište Gradske uprave za zaštitu životne sredine u Rumenačkoj 110a, 21113 Novi Sad.

Sve dodatne informacije dostupne su na broj telefona 021/421-109 ili na mejl: zivotnasredina@uprava.novisad.rs.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1001.3 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?