Počeli radovi na rekonstrukciji Železničke stanice

16:10:00 26.10.2021, Komentara: 2

Novi Sad - Pripremni radovi na rekonstrukciji Železničke stanice u Novom Sadu su u toku, a u okviru izgradnje brze pruge Beograd - Novi Sad, saopštili su iz Infrastruktura železnice Srbije (IŽS).

Počeli radovi na rekonstrukciji Železničke stanice


Kako navode, trenutno ruše prvi peron i temelje nadstrešnica, a u toku je i demontaža trećeg staničnog koloseka. Do sada je demontirano i uklonjeno oko dva kilometra staničnih koloseka, 11 skretnica, kolosečni materijal, kao i tucanik sa prva tri, sa desetog i jedanaestog staničnog koloseka.

- U okviru uklonjene stanične železničke infrastrukture, demontirano je i skoro 600 metara koloseka sa pruge Novi Sad - Novi Sad Ranžirna. Železnički saobraćaj se iz Novog Sada nesmetano odvija po četvrtom staničnom koloseku ka Subotici i Somboru - navode u IŽS.

Počeli radovi na rekonstrukciji Železničke stanice


Radovi na prva tri stanična koloseka, na desetom i jedanaestom koloseku deo su prve faze radova, koja će trajati do proleća. Ova faza obuhvata i izgradnju novog perona i nadstrešnice, kao i delimičnu sanaciju i adaptaciju stanice.

U samoj železničkoj stanici biće sanirani podovi, zidovi i krov, a biće urađena i energetska sanacija, biće zamenjena fasada i stolarija. Predviđena je i adaptacija prostorija u kojima će biti smeštena nova signalna i telekomunikaciona oprema.

- Postojeći stanični pothodnik ispod trećeg, četvrtog, petog i šestog koloseka biće produžen i modernizovan, a novi deo pothodnika biće dužine 30 metara i činiće ga i stepenišna konstrukcija, kojima će se izlaziti na novoprojektovani treći i četvrti peron. Pothodnik će biti dugačak ukupno oko 60 metara, a sa prilaznim stepeništem i liftovima njegova korisna površina iznosiće oko 800 kvadratnih metara. Predviđeno je i da stanica bude prilagođena osobama sa invaliditetom, što podrazumeva uvođenje dva lifta i rekonstrukciju toaleta. Za osobe sa slabijim vidom predviđeno je postavljanje taktilnih vodilica na stazama u stanici - navodi se u saopštenju.

Samo gradilište je ograđeno i onemogućen je pristup trećim licima, navode u IŽS.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije (Aleksandar Milutinović)


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Nataša

, *.dynamic.kdsinter.net

Unutrašnjost stanice je tužna. Nigde nijedne biljke da ulepša i oplemeni taj prostor.


Nijebitno

, *.dynamic.sbb.rs

Pothodnik je l pravi drugi izlaz?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 18° - 33° Pretežno sunčano
Pon 20° - 26° Kiša

Anketa

Kupate li se na Štrandu?