Počeli radovi na sanaciji bunara na izvorištu „Štrand“

09:01:00 13.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Radovi na sanaciji bunara BHD1 na izvorištu vode „Štrand“ na Sunčanom keju počeli su nakon gotovo 13 godina, čime će biti postignuto povećanje kapaciteta sirove i prerađene vode i samim tim će se doprineti stabilnijem vodosnabdevanju u budućnosti.

Počeli radovi na sanaciji bunara na izvorištu „Štrand“

Foto: Grad Novi Sad




Izvođač radova je nemačka kompanija „PST Bohr“, a vrednost investicije iznosi blizu 85 miliona dinara, što je izdvojeno iz sopstvenih sredstava JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Početkom decembra protekle godine izvršene su pripreme za sanaciju bunara, a radovi čije okončanje je planirano za oko pola godine, podrazumevaju utiskivanje novih drenova od kvalitetnijeg materijala što će doprineti da sa sadašnjih 30 litara u sekundi bunar dostigne kapacitet od oko 100 litara u sekundi. Takođe, održavanje bunara će time biti olakšano, a biće mu produžen i vek trajanja.

Inače, ovo je najstariji bunar u gradu, napravljen 1961. godine, na izvorištu „Štrand“.

Podsetimo, prošle godine su rekonstruisana dva bunara na Ratnom ostrvu, a u planu je da se u narednim godinama rekonstruišu po dva izvorišta godišnje i to tako da jedno finansira JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz sopstvenih sredstava, a drugo Grad iz kapitalnih subvencija.

Paralelno sa tim, planirana je i kompletna rekonstrukcija kanalizacione mreže Limana 1 i 2, za šta je već obezbeđen novac preko projekta „Čista Srbija“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?