Počelo suđenje aktivistima Fruške gore po tužbi vlasnice Galensa

20:02:00 10.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Prvo ročište po kolektivnoj tužbi vlasnice Galensa Sanje Petrić prema aktivistima Pokreta Odbranimo Šume Fruške gore i Fruškać održano je danas u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Počelo suđenje aktivistima Fruške gore po tužbi vlasnice Galensa

U prvoj od pet tužbi Sanja Petrić aktiviste tereti za demontiranje žičane ograde i neovlašćeni ulaz na privatni posed, u oktobru 2021. godine. Reč je o dve kolektivne tužbe protiv ekoloških pokreta i tri protiv Dragane Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Tužilačka strana insistirala je, kako prenosi 021.rs, na osporavanju izjašnjavanja odbrane po tužbi, te je navela da to kako je put izgrađen nije predmet postupka, već protivzakonito uništavanje imovine tužilje i onemogućavanje na mirno uživanje svoje imovine.

Tuženi ne spore da su izvršili smetanje poseda i u odgovoru na tužbu, ističu da je celo brdo ograđeno žičanom ogradom i da su blokirana tri javna nekategorisana puta, koja zapravo ne mogu biti javna s obzirom na to da se nalaze između tužiljinih parcela.

Počelo suđenje aktivistima Fruške gore po tužbi vlasnice Galensa

Foto: Marko Ristović



Svoje tvrdnje tuženi su potkrepili rešenjem o uslovima zaštite prirode za izgradnju puta, kao i spiskom od 10 lokaliteta koji se nalaze na Fruškoj gori, a ograđeni su. Predložili su i saslušanje svedoka koji je prisustvovao presecanju ograde, a bio je na tužiljinoj parceli u vreme protestne šetnje aktivista.

Odbrana je, kako piše 021.rs, istakla da jeste reč o javnim nekategorisanim putevima, ali da će se tuženi izjasniti na svedočenju. Zahtevali su i saslušanje više svedoka koji su takođe bili na protestnoj šetnji, a tužilačka strana se protivila tom predlogu.

O ovim zahtevima, sud će odlučiti naknadno, a sledeće ročište na kom će biti saslušane stranke u postupku, Sanja Petrić i Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, zakazano je za 24. maj.

Inače, ispred novosadskog Osnovnog suda danas se okupilo nekoliko desetina građana i aktivista koji su došli da podrže Draganu Arsić i ostale aktiviste kojima prete novčane kazne, dok se za Arsić traži i zatvor.

Ona je novinarima ispred suda rekla da je reč o tužbama strateškog tipa koje imaju funkciju da zastraše aktiviste, ljude koje brane javni interes, a da li će sudstvo prepoznati taj karakter ovih tužbi, to je pitanje.

- Mi verujemo da hoće, ali videćemo kako će biti u sudskom procesu - navela je ona i dodala da oni jednim delom jesu, za vreme svoje protestne šetnje prešli preko parcele u vlasništvu Sanje Petrić, ali da zakon kaže da je područje nacionalnog parka slobodno za pristup svima, pod jednakim uslovima, odnosno ne sme se ograditi.

Podsetimo, aktivisti već drugu godinu za redom tvrde da je porodica Petrić protivzakonito ogradila žičanom ogradom oko 400 hektara površine koja je uglavnom pod šumom Nacionalnog parka Fruška gora. Petrići su na taj način blokirali tri javna (atarska) puta i onemogućili posetiocima i meštanima korišćenje puteva. Pored toga sporna je izgradnja betonskog puta zbog kog je isečeno oko dva hektara šume u zaštićenom području.

Članovi Pokreta odbranimo šume Fruške gore podneli su brojne prijave i pokrenuli niz postupaka kako bi sprečili dalje uništavanje Nacionalnog parka Fruška gora i zaštitili javni interes.

Počelo suđenje aktivistima Fruške gore po tužbi vlasnice Galensa

Foto: Marko Ristović




- Supružnici Petrić ostvaruju svoje privatne interese na očiglednu štetu javnog interesa. Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu – rekla je ranije Dragana Arsić.

Aktivisti se pozivaju na Zakon o zaštiti prirode koji kaže da su vlasnici parcela u Nacionalnom parku dužni da obezbede nesmetan prolaz a ne da ga ograđuju.

Nikola Arežina iz udruženja Fruškać koji je presekao žicu na dva mesta kao i katanac od kapije rekao je da je to uradio kako bi divlje životinje mogle slobodno da dođu do pojila, jer se dešavalo da se zaglave u žici i uginu.

Inače, ovo je prva od pet takozvanih SLAPP tužbi koju su supružnici Petrić uputili aktivistima.



Izvor: 021.rs, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?