Počelo uređenje Male stražare na Tvrđavi

19:06:00 11.06.2018, Komentara: 0

Novi Sad - EXIT fondacija pokrenula je uređenje dela Petrovaradinske tvrđave na „Hornverku“, a prva faza radova, koja obuhvata rekonstrukciju Opservatorije, tj. objekta Male stražare, već je počela. Kako je saopšteno, radovi se izvode u saradnji sa kompanijom NIS, uz podršku Grada Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Počelo uređenje Male stražare na Tvrđavi

foto: EXIT fondacija

Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku. Ovaj deo najvećeg utvrđenja u našoj zemlji predstavlja važan objekat od kulturnog značaja, čijom će se obnovom doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada.

Mala stražara je izgrađena u prvoj polovini XVIII veka i za vreme vojne uprave imala je funkciju stražare i prijavnice, a sada je ovaj prostor dodeljen na korišćenje Astronomskom društvu Novog Sada, unutar koje je Opservatorija. Stražara je jedna od tri ukupno sačuvane u okviru granica ovog kulturnog dobra. U nedostatku finansijskih sredstava za održavanje, stanje Opservatorije je alarmantno i zahteva neophodnu obnovu.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić napomenuo je da se sveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Male stražare rade prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Projekat je prvenstveno predvideo sanaciju krova i fasada, ali i uređenje enterijera, kao i neposredne okoline popravkom trotoara i odvoda atmosferske vode.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Uto 13° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 8° - 9° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?