Počeo najduži policijski čas

17:04:00 10.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, koji će trajati dva i po dana, počeo je danas u 17 časova.

Počeo najduži policijski čas


Država je tu meru donela, jer su prethodni vikendi pokazali da su subota i nedelja dani kada je na ulicama, u parkovima, i izletištima gužva, jer građani ne poštuju pozive da i izvan policijskog časa ostanu kod kuće, osim onih koji rade i koji idu u nabavku.

Građani kućne ljubimce mogu izvesti i sutra i u nedelju od 8 do 10 časova ujutru, kao i svakog dana između 23 časa i jedan čas posle ponoći. Šetnja može trajati 20 minuta, do 200 metara od mesta prebivališta.

Tokom 60 sati policijskog časa biće zatvorene prodavnice, pekare, apoteke i ostale uslužne delatnosti, baš kako je i do sada bio slučaj.

Na ulicama mogu da budu samo oni koji imaju specijalne dozvole za rad. Da se kreću u to vreme, mogu samo oni koji moraju da rade kako bi bilo obezbeđeno funkcionisanje svakodnevnog života, a za to imaju potrebnu posebnu dozvolu za kretanje, kao i radni nalog poslodavca.

Bez obzira na zabranu kretanja, ukoliko građani osete bilo kakve tegobe treba da se jave u Dom zdravlja u slučaju sumnje na koronavirus i nikako ne treba da odlažu odlazak, a svakako neće biti sankcionisani ukoliko zbog toga napuste svoj dom.


Za kršenje zabrane kretanja kazna do 150.000 dinara


Svima koji prekrše zabranu kretanja od danas do ponedeljka u 5 časova ujutru preti novčana kazna od 50 do 150 hiljada dinara.

U skladu sa Naredbom Vlade o ograničenju i zabrani kretanja na javnom mestu od 21. marta, kršenje ove Naredbe predstavlja prekršaj koji se rešava po hitnom postupku.

Okrivljena lica će dobiti prekršajnu prijavu i sa njom će biti privođena kod sudija za prekršaje koji će im odmah izricati prekršajne kazne.

Izuzeci su samo osobe koje imaju dozvolu za kretanje i oni koji osete simptome bolesti i žele da se jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Za prvih 14 dana primene Naredbe zbog ovog prekršaja kažnjeno je više od 1.400 osoba.


Preminulo još pet osoba, 3.105 zaraženih


U Srbiji je od koronavirusa u protekla 24 časa preminulo pet osoba, dok je još 238 njih zaraženo.

Počeo najduži policijski čas


Ukupan broj zaraženih je 3.105, a njih 2.107 je hospitalizovano. Kako je rečeno na konferenciji za medije, 136 pacijenata je na respiratoru.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 14.240 osoba, a proteklog dana 1.893 građana.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare rekla da je na Infektivnoj klinici KCS smešten 41 pacijent, na Infektivnoj klinici u KC Niš 26, u KC Vojvodine 130, a u KC Kragujevac 67.

U KBC "Dragiša Mišović" nalazi se 259 osoba, na Pulmologiji KCS 80, u staroj zgradi niške hirurgije 25, na Pulmologiji KC Niš 58, a u nekadašnjoj zgradi rehabilitacije niškog Kliničkog centra 25.

U KBC "Zemun" hospitalizovano je 340 osoba, a u KBC "Zvezdara" 364 obolela.

Kisić je navela i da su na Beogradskom sajmu smeštene 232 osobe, u niškom Čairu i hotelu Centarturist 279, na Novosadskom sajmu 123 osobe, a u VMC Karaburma 64 osobe.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 996.2 mb
Vetar: 5 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?