Počinje izgradnja 276 stanova za izbeglice u Veterniku

10:08:00 08.08.2018, Komentara: 3

Novi Sad – Polaganjem kamena.temeljca svečano je obeležen početak gradnje 276 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP). Rok za završetak stanova koji će se nalaziti u ulici Vojvode Bojovića u Veterniku je 15 meseci, odnosno kraj 2019. godine. Očekuje se da će se porodice useliti početkom 2020.

Počinje izgradnja 276 stanova za izbeglice u Veterniku

foto: Grad Novi Sad

Ukupna vrednost radova na izgradnji objekta je 6,4 miliona evra, a finansijska sredstva obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, u kojem je glavni donator Evropska Unija.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je u toku priprema izgradnje 152 stana u Futogu i dodatak investiciji ovde u Veterniku.

Ceremoniji su pored gradonačelnika, prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, šef predstavništva UNHCR Hans F. Šoder, predstavnik misije OEBS Džejms Stokstil, koordinator za izbeglice u ambasadi SAD Tim Svet, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i korisnici.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice, a najveći broj njih je baš u Srbiji. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Potprojekat pet vredan je ukupno 46,7 miliona evra. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 36,3 miliona evra, a doprinos Republike Srbije je 10,4 miliona evra. Pored dodele 250 paketa građevinskog materijala u 11 opština širom Srbije i kupovine 200 seoskih kuća u 19 opština, kroz taj potprojekat biće obezbeđeno još 1.267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave za izbegličke porodice u Republici Srbiji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

3 komentar(a)

Solis

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Taj napaceni narod zasluzio je da ima svoj krov nad glavom.


ЈОРДАНКА

, *.gprswap.mts.telekom.rs

ЗАШТО ЈЕДНЕ ИЗБЕГЛИЦЕ ИМАЈУ ПРАВО НА ПОМОЋ А ДРУГИ НЕМАЈУ НИШТА ИНЕМАЈУ ИСТА ПЕАВА КАО ОСТАЛИ


bah

, *.static.isp.telekom.rs

Da li sam nesto propustila da se neki novi rat zbio u medjuvremenu ili su ovo stanovi za one koji su izbegli pre 15 god?!? A kada ce neko da pomogne LOKALNOM stanovnistvu?!?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?