Počinje izgradnja podzemne garaže u Ulici Modene, izmena režima saobraćaja od sutra

13:05:00 22.05.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon što su započeti radovi na izgradnji podzemne garaže kod Banovine, sledeće nedelje počinju pripremni radovi i na izgradnji druge podzemne garaže u blizini pešačke zone – u Ulici Modene.

Počinje izgradnja podzemne garaže u Ulici Modene, izmena režima saobraćaja od sutra


Projektom je predviđeno da ćejavna garaža u Ulici Modene biti površine 54.853 m², kapaciteta 267 parking mesta na tri podzemne etaže: na prvom podzemnom nivou nalaziće se 88, na drugom 87 i na trećem 92 parking mesta. Od ukupnog broja, standardna su 245 parking mesta, 14 su za osobe sa invaliditetom i osam za električna vozila.

Garaža je će se nalaziti na prostoru između ulica Ilije Ognjanovića i Zmaj Jovine, a pozicionirana je tako da obezbedi najbolju pristupačnost korisnicima u zonama visoke atraktivnosti, saopštili su iz Gradske uprave. Kolska saobraćajna veza sa uličnom mrežom iz okruženja biće ostvarena preko dve pristupne saobraćajnice iz Ulice Modene, dok će pešacima stepenišnim vertikalama biti omogućen pristup u objekat garaže.

Nakon završetka radova na izgradnji garaže, koji su predviđeni u roku od dve godine, Grad Novi Sad će pristupiti parternom i hortikulturnom uređenju prostora iznad objekta. Gradske vlasti ističu da je projektnim rešenjem očuvano i zaštićeno stablo koprivića koje se nalazi u Ulici Modene.


Izmena režima saobraćaja

Dinamika radova na izgradnji garaže usklađena je sa dinamikom radova na izmeštanju podzemne infrastrukture, koji započinju u ponedeljak, 23. maja 2022. godine izmeštanjem taksi stajališta, parking mesta i saobraćaja. Radove na izmeštanju infrastrukture, koja se nalazi u obuhvatu buduće garaže, realizovaće javna i javno-komunalna preduzeća, svako iz svog domena, a u saradnji sa nadležnim gradskim upravama.

Tokom izvođenja radova saobraćaj će biti zabranjen u Ulici Modene (od Bulevara Mihajla Pupina do Zmaj Jovine ulice i Ulice kralja Aleksandra) i slepom delu Ulice Ilije Ognjanovića. Dok je na snazi privremena izmena režima saobraćaja, dostavna vozila i vozila stanara ulaziće u pešačku zonu kroz postojeći ulaz u Gimnazijskoj ulici, a biće otvoren i novi ulaz u Njegoševoj ulici.

Navedena zabrana odvijanja motornog saobraćaja podrazumeva izmenu režima saobraćaja u raskrsnici ulica Modene-Bulevar Mihajla Pupina-Žarka Zrenjanina, na sledeći način:

a) biće zabranjeno skretanja „desno“ sa Bulevara Mihajla Pupina u Ulicu Modene iz pravca Petrovaradina, odnosno „levo“ iz pravca Novog Sada i

b) biće određeni obavezni smerovi „desno“ i „levo“ iz Ulice Žarka Zrenjanina.

Saobraćaj će biti zabranjen u slepom delu Ulice Ilije Ognjanovića, odnosno u delu od Ulice Modene prema Bulevaru Mihajla Pupina, dok drugi deo Ulice Ilije Ognjanovića postaje „slepa“ ulica iz pravca ulica Konstantina Danila i Ise Bajića.


Jedna od četiri koncesione garaže

Garaža u Ulici Modene jedna je od četiri garaže koje su predmet Ugovora o koncesiji za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža na teritoriji Grada Novog Sada, a od kojih su tri podzemne na lokacijama Modena, Banovina i Trg Republike i jedna nadzemna u Šafarikovoj ulici.

U nemogućnosti da se obezbedi dovoljna površina građevinskog zemljišta za parkiranje, izgradnjom javnih garaža, a na osnovu pozitivne prakse razvijenih zemalja, rešava se problem mirujućeg saobraćaja u centralnim delovima grada i zadovoljavaju potrebe rastućeg priliva stanovnika i daljeg razvoja Novog Sada.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?