Počinje lociranje divljih deponija oko Fruške gore

19:10:00 27.10.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Građani će preko sajta cistaposla.fruskac.net moći da šalju informacije o kritičnim tačkama na kojima nesavesno stanovništvo ostavlja smeće.

Počinje lociranje divljih deponija oko Fruške gore

Sajt su pokrenuli mladi nezadovoljni stanjem u ekologiji, okupljeni oko Fruškać platforme, a koji su pobednici kluba Superste i koji su projektom "Čista posla" krenuli u borbu protiv divljih deponija.

Deponije će se beležiti na interaktivnoj mapi koja se nalazi na sajtu, a ujedno će se obaveštavati nadležne službe.

Počinje lociranje divljih deponija oko Fruške gore

Cilj sajta je skretanje pažnje na gorući problem Fruške gore i afirmisanje opštinskih službi da budu efikasnije u rešavanju problema smeća i reciklaže. Aktivisti udruženja će redovno beležiti i osvežavati podatke, a jednom kvartalno će slati izveštaj medijima, ministarstvima, opštinama, turističkim organizacijama...

To će ujedno biti merilo efikasnosti naših institucija u rešavanju ovog problema.

Prema rečima Nikole Arežine, aktiviste udruženja Fruškać, prilazi Nacionalnom parku iz svih sela su katastrofalni, a do ulaza u park mogu se sresti sresti barem dve divlje deponije i pregršt smeća rasutog po putu.

Počinje lociranje divljih deponija oko Fruške gore

"U Beočinu imamo legalnu deponiju koja je na samo 900 metara od parka i koja seje kese po parku čak i po povetarcu. Ovo je pošast čitavog društva, a u rešavanje ovih problema moramo da se uključimo svi, od vlade, opština, do ekoloških organizacija, turističkih društava. Ovo nije slika koju želimo da gledamo iz dana u dan i nije slika kojom želimo da dočekujemo goste" rekao je Arežina.

On je istakao da su poboljšanje infrastrukture odnošenja i recikliranja smeća, oštre kaznene mere, sprovođenje zakona, edukacija i nagrade za najsavesnije ključ rešavanja ovog problema.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1000.2 mb
Vetar: 1 m/s, NNW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?