Počinje masovna vakcinacija Novosađana protiv koronavirusa

17:01:00 19.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Masovna vakcinacija Novosađana počeće sutra u Hali 1 Novosadskog sajma, najavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je to rekao na sastanku državnog vrha sa timom za imunizaciju.

Počinje masovna vakcinacija Novosađana protiv koronavirusa


- Novi Sad je spreman, hala Novosadskog sajma je spremna da primi prve Novosađane koji će proći kroz proces masovne imunizacije. Osam plus dva punkta za vakcinaciju je spremno. Zajedno sa pripadnicima Prve brigade, volonterima Crvenog krsta, sve je formirano. Danas završavamo sve finalne radove - poručio je Vučević i dodao da je za sutra prijavljeno 720 ljudi za vakcinaciju.

Vučević je na svom Fejsbuk profilu objavio i šemu Hale 1 Novosadskog sajma. Pripremljeno je 96 mesta za popunjavanje obrazaca po ulasku u Halu i čekaonica sa 80 mesta. Opremljeno je 10 punktova za lekarske preglede i isto toliko za vakcinaciju. Obezbeđene su posebne magacinske i IT prostorije, prostor za lekare, Hitnu pomoć.

Besplatno parkiranje kod Sajma zbog vakcinacije

"Parking servis", od srede, 20. januara neće naplaćivati parkiranje na delu platoa u Mičurinovoj ulici građanima koji na punkt za vakcinaciju u Hali 1 Novosadskog sajma budu dolazili automobilom, a nalaze se na spisku prijavljenih za vakcinaciju.

Ti građani će automobile moći da parkiraju na manjem delu platoa, dok će ostatak parkirališta uobičajeno moći da koriste ostali građani.


Protokol za vakcinaciju


U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, njenog skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti „smešteni“ podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanović. Kako je objasnio, sistem se sastoji iz tri dela - praćenje vakcine, prijavljivanje građana za vakcinaciju i imunizacija građana.


Na današnjem sastanku predstavljen je i protokol za vakcinaciju.

– Građani, koji su iskazali interesovanje za vakcinu, će o terminu svoje vakcinacije biti obavešteni SMS porukom ili elektronskom poštom;
– U toj poruci biće navedeno tačno vreme vakcinisanja, kao i lokacija;
– Lokacija vakcinisanja može biti ili Dom zdravlja u opštini koju su naveli kao željenu za primanje vakcine ili neki od zdravstvenih punktova, poput onog koji je formiran na Sajmu;
– Na punktovima za masovnu vakcinaciju građani će dobiti QR kodove koji će biti skenirani, kako bi se vodila tačna statistika koja će govoriti ko je primio vakcinu i koliko je doza utrošeno;
– Na punktovima za vakcinaciju biće najpre merena temperatura građanima, a potom će popuniti formular;

Počinje masovna vakcinacija Novosađana protiv koronavirusa

– Na punktovima za vakcinaciju biće tri zone: crvena zona – gde se obavlja razgovor sa lekarom; roze punkt – gde se obavlja sama vakcinacija; zeleni punkt – posmatranje nakon primanja vakcine;
– Doze vakcina koje će biti dostavljane Domovima zdravlja i punktovima biće određene na osnovu potrošnje;

Potvrda o vakcinaciji se dobija putem e-mejla nakon druge doze vakcine, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, moguće je da je traži ponovo od e-uprave. Ta potvrda, kako je objašnjeno, sadrži QR (kju-ar) kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja "lažnih potvrda".

Kako je ranije najavljeno, građani će na vakcinaciju biti pozivani po prioritetu koji je odredio Batut, najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije - prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.5 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?