Počinje polaganje male mature

08:06:00 18.06.2018, Komentara: 0

Od danas počinje trodnevno polaganje završnog ispita za buduće srednjoškolce. Đaci najpre polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra iz matematike, a u sredu kombinovani test sastavljen od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Počinje polaganje male mature


Ove godine polaganje počinje od devet sati ujutru. Direktori škola odgovorni su za regularno sprovođenje male mature, u školskom ili svakom drugom objektu u kojem učenici polažu testove, te su obavezni da budu prisutni u prostoriji u kojoj se ona polaže.

Mala matura predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a od rezultata testiranja zavisiće izbor budućeg zanimanja učenika, kao i koju će srednju školu izabrati. Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Osmi razred završio je 71.661 učenik, dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka. Tako je broj slobodnih mesta veći za 6,14 odsto od broja učenika.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?