Počinje prava jesen. Kako se ponašati?

19:11:00 12.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Još sutra ćemo uživati u lepom vremenu, a od utorka zahlađenje i kiša. Sutra će biti umereno oblačno, sa jutarnjom temperaturom od 10 stepeni, a najviša će biti oko 13 stepeni. Kako predviđa Republički hidrometeorološki zavod, u utorak stiže naglo zahlađenje, uz najnižu temperaturu od oko pet stepeni, a u najtoplijem delu dana će biti samo jedan stepen više. Padaće slaba kiša i duvati slabiji severac.

Počinje prava jesen. Kako se ponašati?


Kiša će padati i u sredu i u četvrtak, a i temperature će biti vrlo niske. U petak prestanak padavina ali oblačno. Jutarnja temperatura 4, najviša dnevna 9 stepeni.

Prim. dr Tatjana Egić, specijalista opšte medicne i ishrane zdravih i bolesnih ljudi savetuje da tokom cele godine, uključujući i zimi, ishranom treba da obezbedimo optimalnu telesnu masu, telesni sastav i potrebni nivo fizičke aktivnosti. To se postiže ishranom koja je izbalansirana, kako u odnosu na energetski unos, tako i u odnosu na grupe namirnica, umerena i raznovrsna.

Počinje prava jesen. Kako se ponašati?

Principi pravilne ishrane

1. Ne preskačite obroke, naročito doručak.
2. Količina hrane treba da bude umerena i u skladu sa potrebama.
3. Ne žurite! Uživajte u svakom zalogaju, jer ćete tako osetiti pravu aromu hrane i brže ćete se zasititi.
4. Jedite raznovrsnu hranu.
5. Koristite hleb i žitarice od punog zrna (crni, integralni, raženi hleb, integrali pirinač i testenine/ Na taj način obezbeđujete dovoljan unos složenih ugljenih hidrata.
6. Povećajte unos voća i povrća - jedite najmanje 5 porcija /500 grama/ voća i povrća različitih boja /tamno - zeleno, crveno, narandžasto i ljubičasto/ na dan. Iako je zimi izbor svežeg voća i povrća smanjen uvek kada je moguće koristite voće i povrće u svežem stanju jer se na taj način obezbeđuje adekvatan unos dijetnih vlakana i vitmina koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.
7. Koristite mleko i mlečne proizvoda sa niskim sadržajem masnoće.
8. Izaberite različite vrste proteinske hrane, uključujući mesa bez vidljive masnoće i živinsko meso, jaja, ribu, morske plodove, mahunarke, kao i neslane orahe i semenke ... Riba bi na trpezi trebala da se nađe najmanje 2x nedeljno.
9. Koristite ulja umesto čvrstih masti.
10. Redovno unosite tečnost: vodu, čajeve, sveže ceđene sokove.
11. Smanjite unos kuhinjske soli – preporučeni dnevni unos je do 5 grama. Poseban oprez je potreban kod osoba koje boluju od visokog krvnog pritiska i koje bi trebalo da izbegavaju turšiju i kiseli kupus zbog visokog sadržaja soli.
12. Alkohol konzumirajte umereno, do 2 pića dnevno muškarci i do 1 piće dnevno žene. Pod jednim pićem se podrazumeva jedna čašica (25 ml) žestine ili 1čaša (125 ml) vina ili 1 čaša (250 ml) piva
13. Ograničite konzumiranje prerađenih namirnica koje sadrže rafinisane žitarice, čvrste masti, dodati šećer i natrijum....
14. I za kraj - budite aktivni...


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?