Počinje Prolećni festival matematike

08:05:00 15.05.2024, Komentara: 0

Novi Sad –Tradicionalni Prolećni festival matematike startuje danas, tako da će Novi Sad u narednih 10 dana biti prestonica matematike.

Počinje Prolećni festival matematike


Festival počinje predavanjem dr Mirjane Ivanović o Primeni tehnika veštačke inteligenciji u medicini, u Ogranku SANU u Novom Sadu.

Svečani Algebarski kolokvijum u čast 75. rođendana profesora Siniše Crvenkovića, sa nizom predavanja koja će biti prilagođena široj publici, biće odrćan u petak na Prirodno-matematičkom fakultetu.

- Od programa u drugoj nedelji festivala posebno izdvajamo dva predavanja za širu publiku: u ponedeljak, 20. maja predavanje profesora Nenada Teofanova „Da li biste odbili Cayovu nagradu?“ kao i predavanje dr Aleksandra Pavlovića u petak, 24. maja, „Koliko chatGPT zna matematiku?“ - navode organizatori.

Dan metodike nastave matematike koji je namenjen profesorima matematike biće u sredu, 22. maja. Tada će načelnik Školske uprave Novi Sad Milan Grujin, pričati o tome kako održati dobar čas matematike.

Četvrtak, 23. maj je posvećen temama iz primenjene matematike, sa gostima iz Milenijum osiguranja, Republičkog zavoda za statistiku, kao i iz DDOR Novi Sad.

U četvrtak uveče u kafiću Bezza se održava vrlo posećen pub kviz KvizoMat.

Manifestacija Prolećni festival matematike završava se u petak, 24. maja, jedinstvenom konferencijom srednjoškolaca Matematički podijum mladih i svečanom dodelom nagrada najuspešnijim takmičarima Južnobačkog okruga.

Manifestaciju „Dani matematike u Novom Sadu“ organizuju Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Društvo matematičara Novog Sada i Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1005.8 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?