Počinje vakcinacija protiv gripa

17:10:00 14.10.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Vakcinacija protiv grupa počeće sledeće nedelje, a u Domu zdravlja „Novi Sad“ naći će se 10.200 doza. Stručnjaci savetuju da bi najpre trebalo da se vakcinišu rizične grupe.

Počinje vakcinacija protiv gripa


S obzirom na to da epidemija gripa počinje krajem godine, sada je pravo vreme za vakcinisanje, a period stvaranja imuniteta je od 4 do 6 nedelja nakon dobijene vakcine.

Koordinatorka imunizacije novosadskog Doma zdravlja Dragana Kostadinović napominje da su ugrožene sve grupe sa hroničnim bolestima - deca starosti od 6 meseci, trudnice, oboleli od kardiovaskularnih bolesti, plućnih bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema, neuroloških bolesti, zatim imunološke deficijencije, hematološke bolesti, transplantirani... kao i druge kategorije hroničnih bolesti, kao što su bubrežene.

U rizičnu grupu spadaju i oni koji su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao što su prosvetni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, policiji, žandarmeriji i dugim javnim službama i ustanovama.

Vakcina protiv gripa sprečava komplikacije, oboljevanje od gripa i pogoršanje osnovne hronične bolesti, sprečava širenje bolesti među populacijom, odnošenje bolesti deci kući, starima, iznemoglima. Čak i ako se dobije grip, a čovek je vakcinisan, on će biti u blažoj formi.

Vakcinacija je besplatna, a izabrani lekar proceniće i koje mogu biti kontraindikacije za svakog pacijenta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
Vlažnost: 81%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 4 m/s, WNW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?