Počinje zimsko računanje vremena

13:10:00 24.10.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Pomeranjem kazaljki na satu jedan sat unazad, sa tri na dva sata, u noći između subote 24. i nedelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena.

Počinje zimsko računanje vremena


Kako je saopštila Direkcija za mere i dragocene metale pri Ministarstvu privrede, praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat unazad i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Srbiji.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu naredne godine kada sledi letnje računanje vremena.

Ideja o zimskom i letnjem računanju vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi tek oko 8 časova, a zalazi u 16 časova. U julu, kada je dan duži, sunce izlazi pre 5 časova, a zalazi posle 21 čas.

Priča o ukidanju takvog računanja vremena već duže je predmet polemika, a Evropski parlament je pre godinu i po dana glasao da se ukida pomeranje sata od sledeće godine.

Tako će zemlje EU odabrati da li će kod njih biti letnje ili zimsko računanje vremena.

Sezonske promene računanja vremena, osim u Evropi, se trenutno poštuju u većini zemalja Severne i Srednje Amerike, kao i u još nekim državama i oblastima u svetu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?